Телефон 112 сам ще открива адресите

22

Спешният телефон 112 вече сам ще открива къде се намира човекът, който се обажда. Това е едно от нововъведенията, в подготвяната от МВР концепция за развитието му от 2021 г. Проектът за новата система за спешни повиквания е публикуван за обсъждане на портала за обществени консултации на МС, като модернизацията ще струва 44 млн. лева.

И в момента системата засича мобилната клетка, която е с радиус от около 15 км. Обаче понякога хората, които търсят помощ, не могат да се ориентират точно къде се намират, а има и множество фалшиви сигнали. С новата услуга това ще бъде избегнато, категорични са от МВР. Сега се предвижда със самото позвъняване на тел. 112 мобилният апарат ще изпраща текстово съобщение в спешния център с точните координати на позвъняването.

Според вносителите от МВР, софтуерното приложение на автоматизираната информационна система на 112 е остаряло и от началото на 2021 г. няма да се поддържа от доставчика. „Това ще доведе до спиране на услугата, гарантираща непрекъснат, бърз и безплатен достъп до службите за спешно реагиране за получаване на помощ при спешни случаи, с цел защита на живота, здравето, сигурността и имуществото им и в определени ситуации би застрашило националната сигурност“, са мотивите са модернизацията.

Друго нововъведение е, че всички ще могат да чатят с тел. 112. Това ще става със скайп, вайбър и други подобни приложения. В момента чатът също е достъпен, но само за хората с увреждания, които ползват специално приложение. Видеовръзката е друг вариант за контакт. С нея ще може да се покаже състоянието на пациента или размерът на инцидента при пожар, наводнение или катастрофа. Така ще се преценява как адекватно да се реагира. Ще могат да се ползват и камерите, които са монтирани в района на даден инцидент.

Освен това системите на 112, полиция, пожарна, спешна помощ и други институции ще бъдат уеднаквени, за да има координация между отделните служби.

Материалът Телефон 112 сам ще открива адресите е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.