Технология на „даването“ на милиони в здравеопазването

30

Управляващите обещаха поредните милиони, в случая 200 млн. лева, повече за болниците в бюджета на здравната каса за догодина, още през тази пък уж отпуснаха допълнителни 86 млн. лева, но технологията на това „даване“ всъщност е една манипулация. Това твърди бившият управител и подуправител на НЗОК д-р Димитър Петров, цитиран от Центъра за защита правата в здравеопазването.

„Бюджетът на касата на база на увеличението на минималната работна заплата, съответно на средния осигурителен доход, растежа на БВП и растежа на средната пенсия, би трябвало да доведе в приходната част от едно увеличение между 350 и 400 млн. лв., поне половината от това увеличение, както се знае, отива за болнична помощ. Така тези 200 млн. лева и без и с министър Кирил Ананиев, КНСБ и БАПЗГ щяха да се случат“, обясни д-р Петров. Освен това, по думите му, твърдението на Ананиев, че за първи път се отпускало такова увеличение също не е вярно, тъй като и през тази година ръстът в бюджета на касата е бил над 400 млн. лева и повече от поливана от тях са в перото за болниците.

„Другото, което мен лично ме дразни, е терминът, който използва Кирил Ананиев, че ще „отпусне“. Ама той не може да отпуска нищо от касата. Този човек дълго време правеше бюджетите на държавата, бил е председател на надзорния  съвет на НЗОК и знае много добре как се управлява касата и как се прави нейния бюджет. Министърът не може да отпуска тези пари, те са от осигурителните вноски, тези пари не са данъци и  са предназначени за лечението на българите. Работата на правителството, в лицето на министерство на финансите и НАП, е да ги събере и оттам нататък има си парламент, който ги приема, има си каса ,която ги изразходва в съответствие с националния рамков договор, който се сключва с лекарския съюз“, подчерта д-р Петров. Така че приказките, че здравният министър е отпуснал нещо, дал или взел, са изключително неприемливи и са манипулация“, добави той.

Бившият шеф на НЗОК коментира и прословутите 86 млн. лева, които уж бяха отпуснати от правителството, а се оказа, че става дума за едва 6 млн. лева. „Имам усещане, че здравният министър подвежда премиера и правителството и не го прави за първи път. Моето лично мнение е, че хаосът който се забърка – финансов и нормативен и нескопосаните обяснения на министъра са генерирани от неговата заместничка Жени Начева. Мисля, че всичките интриги, които имат за идея да тушират напрежението с лъжи идват от нея“, заяви д-р Петров.

„Искам да припомня, защо се цитира тази сума от 86 млн. лева. 50 млн. са дадени допълнително, но са дадени от бюджета на касата. Само че там ситуацията е същата – тези пари щяха да бъдат дадени и без искането на министър Ананиев, а и те по принцип се харчат в хода на годината с решение на Надзорния съвет. След това се заговори за други , които да се дадат през бюджета – 50 млн. лева, от които се дадоха 6 млн. лева. Сега Ананиев твърди че са 36 милиона и ще ви кажа защо. В бюджета преди освобождаването на тези пари има едни 30 млн. лева, които МЗ разпределя по болници основно за труднодостъпни райони и за обслужване на спешните пациенти, които не са хоспитализирани. Те са заложени предварително и то ги има всяка година. Тоест те не са някакви допълнително дадени пари. И това е манипулацията – че прибавяте 30 млн. лева тези 6 млн., плюс 50-те милиона от касата, които така иначе трябваше да дойдат и се получава сумата от 86 млн. лева. Но всъщност  допълнителните пари са точно 6 млн. лева. Всичко друго така или иначе си влиза в здравната система“, уточни д-р Димитър Петров.

„За последните обещани 200 млн. лева, според мен личи отвсякъде как се прави ПР от двете страни – синдикати и съсловни организации твърдят как те са извоювали тези пари, а министерството, че ги е дало. Докато истината е, че тези пари така или иначе трябва да отидат в тази система, даже трябва и да са повече, ако не занижат приходната част на бюджета изкуствено“, категоричен е д-р Петров. И добави, че другото обещание – парите да отидат за заплати, са празни приказки. „Има нормативни документи издадени от МС и от МЗ, съгласно които една болница не може да увеличи работната заплата без да намали задълженията си. Тоест един директор, дори да получи допълнителни пари, той първо трябва да погаси част от задълженията си и след това да увеличава заплатите. Той включително подлежи на санкции, ако не го направи и това министъра би трябвало да го знае по-добре от всички. Така че според мен се разигра един цирк, за да се прави взаимен ПР“, посочи още бившият управител и подуправител на НЗОК.

Материалът Технология на „даването“ на милиони в здравеопазването е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.