СЗО разтревожена от съпротивата срещу ваксините

41

Изправени пред глобалното възраждане на морбили, експерти от Световната здравна организация СЗО призоваха страните да засилят борбата срещу съпротива срещу ваксините, предупреждавайки, че антиваксърското движението се разпространява като заразна болест.

Ръководителят на СЗО Тeдрос Гебрейесус се присъедини към експерти и здравни министри от редица страни на събитие за „насърчаване на доверието във ваксините“, на фона на нарастващата загриженост, че съпротивата срещу имунизацията позволява процъфтяване на предотвратими болести. „Никоя страна не може да си позволи да бъде незаинтересована от имунизацията“, заяви Тедрос на срещата в Женева, където СЗО е домакин на нейното основно годишно събрание, предаде БТА.

СЗО казва, че случаите на морбили – силно заразна вирусна инфекция, която може да се окаже фатална – са се увеличили с 300% през 2018 година. Възобновяването на някога унищожената болест е свързано с нарастващото движение срещу ваксините в по-богатите държави, което е идентифицирано като основна глобална заплаха за здравето.

„Това е заразна болест“, каза Сет Бъркли, който оглавява Алианса за ваксинация ГАВИ, като предупреди, че дезинформацията за безопасността на ваксините „се разпространява със скоростта на светлината“.

Феноменът срещу ваксините има привърженици в западните страни, но най-вече в САЩ, където е бил подхранван от разпространението в социалните медии на медицински необосновани твърдения, развенчани преди 20 години, че ваксинацията може да причини аутизъм. „Ваксините са едни от най-изпитаните медицински продукти, които имаме. Те са безопасни, ефективни и животоспасяващи“, заяви американският министър по здравеопазването и социалните услуги Алекс Азар. Той критикува жестоко групи в социални медии, които объркват добросъвестни родители и ги разколебават да имунизират децата си. „Тази дезинформация има реални последици“, каза той, като даде пример със 700-те случая на морбили в САЩ от началото на тази година.

Азар отхвърли обвиненията, че с предишни изявления на президента Доналд Тръмп в подкрепа на някои антиваксинални искания, той също има вина за проблема. Като посочи последните коментари на президента, призовавайки американците да „ваксинират децата си“, той подчерта, че Тръмп е „изключително твърд“ в подкрепата си за ваксинация.

Материалът СЗО разтревожена от съпротивата срещу ваксините е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.