СЗО: Доплащането за здраве в България е над критичното ниво за ЕС

32

Доплащането за здравна помощ в България е изключително сериозен проблем, който експертите на Световната здравна организация ще наблюдават през следващите две години. Това съобщи д-р Михаил Околийски от офиса на СЗО у нас.

„Нормално е да се доплаща около 15% и старите членки на ЕС се вместват в тези рамки. Доплащане над 30% се счита за критично, а у нас то е над 47%. Това не може да се допуска още дълго, тъй като един от основните принципи на универсалното здравно покритие е домакинствата да не обедняват, докато тук се наблюдава такъв риск от обедняване на цели групи“, обясни д-р Околийски.

„България все пак постигна значителен напредък в подобряване здравето на населението, но все още срещаме предизвикателства в сфери като незаразни болести, болести на кръвообращението, тютюнопушене и консумация на алкохол. Необходимо е да подчертаем и необходимостта от промоция на здравословен начин на живот и навици и осигуряване на универсално здравно покритие за всички навсякъде“, подчерта д-р Скендер Сила, шеф на българския офис на СЗО.

„Правителството вече съобщи, че разходите за здравеопазване ще бъдат повишени с почти 500 млн. лева чрез бюджета на НЗОК и МЗ. Препоръките на СЗО са по-голяма част от тези средства да отидат за първична здравна помощ. Както ЕК във всички свои доклади, така и СЗО настоява и препоръчва да се обърне внимание на първичната здравна помощ и превенцията. Защото много по-скъпо е да лекуваш едно заболяване в неговия последен стадий, когато вече болестта се е усложнила“, добави д-р Околийски.

Десет са проблемите, които ще изискват внимание от страна на СЗО и здравните партньори. Сред тях са замърсяването на въздуха и изменението на климата, незаразните хронични заболявания, глобалната грипна пандемия, уязвимите условия на живот, антимикробната резистентност; първичната здравна помощ, разколебаването от ползата на ваксините, грижата за психичното здраве, както и ебола и други патогени с висока заплаха. Дългосрочните стратегически приоритети на работата на СЗО България в сферата на здравеопазванетоъ пък са: подобряването на качеството на здравните услуги; повишаването на финансирането; засилването на участието на общността и овластяване на гражданите и осъществяване на успешна реформа в сектора.

 

Материалът СЗО: Доплащането за здраве в България е над критичното ниво за ЕС е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.