Светило в лицево-челюстната хирургия избра “Пирогов” пред Великобритания

34

Доц. Николай Янев, светило в лицево-челюстната хирургия, се присъедни към екипа на „Пирогов“. Това съобщиха от лечебното заведение. Той ще ръководи Отделението по лицево-челюстна хирургия, коeто е част от Клиниката по неврохирургия.

Доц. Янев идва в спешната университетска болница, за да доразвие лицево-челюстната и орална хирургия с големите, сложни по обем операции. Медикът избра да се върне от Великобритания в България, за да оперира именно в неврохирургията на Пирогов, заради възможностите на клиниката. Според доц. Янев, в лечебното заведение може да се прилагат интрердисциплинарен подход и реализиране на големи, тежки операции и постоперативно лечение.

Специалистът стана известен у нас, когато извърши уникалната за Югоизточна Европа операция с 3D принтиран индивидуален имплант. Той е и сред малцината лекари, които извършват микро-съдови анастомози. Чрез тях възтановява кръвообръщението на лицето и трансплантира кожа, която да покрие дефектите след резекция на тумор.

Доц. Николай Янев има няколко специалности – по Лицево-челюстна хирургия (ЛЧХ) в България и по Орална и Лицево-челюстна хирургия (OMFS) във Великобритания, както и защитен докторат по Медицина (PhD). Той е специалист Лицево-челюстен хирург в Royal Derby Hospital Великобритания, доцент в Медицински Университет – Плевен. Активната му работа във Великобритания го е усъвършенствала в областта на лицево-челюстната и онкохирургията. Там доц. Янев се занимава именно със спасяването на пациети, които имат рак на лицето, използвайки най-съвременната технология на 3D принтирането. През 2017 г. БЛС го отличи като Лекар на годината.

Материалът Светило в лицево-челюстната хирургия избра “Пирогов” пред Великобритания е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.