Светът харчи 7,5 трилиона долара за здраве

23

Светът харчи 7,5 трилиона долара годишно за здраве, но тази сума е недостатъчна и трябва да се удвои, тъй като в момента едва половината от световното население е обхванато от здравни грижи. Това е заключението в доклад на Световната здравна организация (СЗО), цитиран от световните агенции. За сравнение, България харчи около 8,5 млрд. лева за здраве на година, като половината от тези пари излизат директно от джоба ни за доплащане в болниците и за лекарства.

Според документа, който е изготвен заедно със Световната банка и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, най-малко още един процент от брутния си вътрешен продукт трябва да отделят правителствата за първична медицинска помощ. Изводите от доклада се представят в навечерието на сесията на Общото събрание на ООН.

Експертите са категорични, че първичната медицинска помощ, включително и имунизациите, са ключови за опазването на здравето на хората. Ето защо обхватът ѝ трябва да се увеличи. За да бъдат обхванати страните с ниски и средни доходи, годишно са необходими още 200 милиарда долара, допълват от СЗО. Припомняме, от  организацията вече обявиха антиваксърите за една от най-големите заплахи пред света.

Ако се запази настоящото състояние, над пет милиарда души няма да получават здравни грижи през 2030 година, предупреждават още експертите.

Материалът Светът харчи 7,5 трилиона долара за здраве е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.