Суперкомпютър в помощ на здравеопазването

38

Първият суперкомпютър на Балканите ще заработи у нас до една година, съобщи премиерът Бойко Борисов след днешната му среща с еврокомисаря Мария Габриел и директора на Дирекция „Свързаност“ в ЕК Роберто Виола. Той ще помогне за бързи изследвания, свързани с рак, както и за създаване на нови ваксини и лекарства. България ще бъде една от осемте държави, в които ще бъдат изградени центрове за свръхбързи изчисления.

Очаква се Еврокомисията да вложи общо 840 млн. евро за системата от свръхтехника. Суперкомпютърът в София ще струва 18 млн. евро, като от тях 12 млн. евро трябва да осигурим от нашия бюджет.

„Тези машини обработват 4 млрд. информационни данни в секунда“, обясни премиерът Борисов. Според него, инвестицията ще позволи и разкриването на нови работни места. „Искаме да си върнем лидерството в сферата на иновациите, науката и високите технологии“, допълни еврокомисар Мария Габриел. Тя подчерта, че суперкомпютрите не са само технологии, а имат и конкретна полза за хората, защото позволяват бързи изследвания в различни области на медицината, например в областта на онкологията и дегенеративните заболявания. По думите й компютърният център ще създаде своеобразна екосистема между болниците.

Другите седем града, които ще разполагат със свръхтехниката са Барселона (Испания), Болоня (Италия), Каяни (Финландия), Миню (Португалия), Острава (Чехия), Бисен (Люксембург) и Марибор (Словения). Там ще се правят бързи изчисления в помощ на европейските научни работници, промишлеността и бизнеса и ще се разработват нови приложения в множество области, а не само в медицината.

Материалът Суперкомпютър в помощ на здравеопазването е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.