Стотици написаха добра дума за лекарите

29

„Добрата дума лекува“ е нашият колективен отпор срещу нарастващата физическа и вербална агресия срещу лекарите. С тези думи председателят на Народното събрание Цвета Караянчева откри в кулоарите на парламента изложба от фотоси и благодарствени писма, изпратени през последните месеци от пациенти към техните доктори.

Инициативата на Български лекарски съюз “Добрата дума лекува” е част от Националната кампания срещу насилието над медици #ПребориГнева. Изложбата съдържа фотографии, придружени с лични истории на пациенти, които разказват за доброто и за получените лекарски грижи. На откриването присъстваха ръководството на БЛС, министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, заместикът му д-р Бойко Пенков, депутати, лекари и пациенти, които са част от вълнуващите истории, включени изложбата.

„Днес имаме възможност да проследим различните проявления на човешката благодарност към българските лекари и да си кажем колко са важни споделената радост, благата вест и стореното добро”, отбеляза председателят на парламента. Караянчева пожела на медиците винаги да срещат благоданост, защото я заслужават.

„За първи път от много време спонтанно се усмихвам. Имаше много призиви от колеги да бъдем твърди и да не залагаме на добрата дума. Оказа се, че когато призовеш хората да споделят това, което са преживели със своя лечител е нещо много по-силно, то носи удовлетворение, радост и надежда на всеки, който е потърсил или е избрал да бъде лекар“, заяви председателят на БЛС д-р Иван Маджаров.

Министър Кирил Ананиев изрази увереност, че медиците ще продължат да дават всичко от себе си в името на здравето на българските граждани. Той обяви категоричната си позиция срещу проявите на агресия над лекари и сестри и припомни, че има действащо споразумение между МЗ и Главна прокуратура. Ананиев уточни, че скоро към него ще се присъедини и МВР. „Усилията на трите институции ще бъдат насочени към разкриването на извършителите на нападения срещу медици и налагането на справедливо наказание“, увери здравният министър.

Изложбата „Добрата дума лекува“ може да бъде видяна в централното фоайе на НС до края на годината. Кампанията ще продължи и през следващата година. Предстои фотосите да гостуват на различни болници в страната.

Материалът Стотици написаха добра дума за лекарите е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.