Столична община ще инвестира в дентални клиники и ДКЦ-та

32

През тази и следващите няколко години Столична община смята да обърне повече внимание за развитие на доболничната помощ и да инвестира в дентални и медицинските центрове, както и в ДКЦ-та. В болничното здравеопазване нещата вървят добре и отбелязваме положителен финансов резултат на всички общински лечебни заведения от над 1 млн. лв. Това заяви председателят на постоянната комисията по здравеопазване и социална политика в Столичния общински съвет (СОС) д-р Веселин Милев.

По думите му има създаден много добър механизъм в Столична община за стиковане между изпълнителна и законодателна власт. „Инвестирали сме общо 9,2 млн. лв. в болниците през 2018 г. за дейности, които не се финансират от НЗОК. С тях се плаща лечението на социално слаби, бременни с прекъснати здравноосигурителни права и пациенти с диагнози, извън регламентираните по НРД“, обясни д-р Милев. Той подчерта, че това са дейности, на които никой не обръща внимание и минават като фон в основната работа на болниците, но те се реализират основно в общинско здравеопазване, както и в „Пирогов“ и „Св. Анна“, докато другите клиники са абдикирали.

Д-р Милев добави още, че за 2018 г. от столичния приватизационен фонд са били преведени 5,8 млн. лв. за апаратура и ремонтни дейности. Най-много инвестиции са направени в двете акушеро-гинокологични болници „Тина Киркова“ и „Шейново“. Закупени са последно поколение мамографи, ендоскопска апаратура, извършен е ремонт на родилна зала, хирургията на млечната жлеза и в мамологичния център.

Близо 1 млн. лв. пък е отпуснала Общината за петте скринингови програми – рак на гърдата, простата, щитовидна жлеза, бял дроб, както и за миомна болест. „Съвместно със Столична колегия на БЛС приключихме профилактичните прегледи по детските ясли. Те се провеждаха от екипи, включващи 7 специалиста, които направиха високоспециализирани прегледи във 24-те ясли в столицата, като целта на прегледите е ранно откриване на най-често срещаните заболявания“, отчете д-р Милев. По думите му ще бъдат организирани и безплатни офтамологични прегледи със съдействието на организация „Шалом“, които ще се извършат в Очна клиника на Александровска болница.

Материалът Столична община ще инвестира в дентални клиники и ДКЦ-та е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.