Спешно променят наредби за по-бързо лечение на деца

38

Достъп до по-бързо лечение на деца и осигуряване на нужните медикаменти, обеща НЗОК след среща с родители и представители на Сдружение „Деца с онкохематологични заболявания“. Касата  пое ангажимент до 3 юли ще изпрати предложения до Министерство на здравеопазването, за да се преодолеят трудности при терапията на хлапета с рак на кръвта. Предложенията ще бъдат в писмен вид и ще са за спешни нормативни промени, съобщиха НЗОК.

На срещата между родители и управителя на здравната каса д-р Дечо Дечев е станало ясно, че са необходими поправки в нормативната уредба, регламентиращи достъпа до неразрешени за употреба у нас лекарствени продукти. Необходимо е да бъде улеснен и пътят на пациентите за кандидатстване пред НЗОК за тези медикаменти, както и за лечение в чужбина. Участниците в срещата са се договорили и за промяна в декларациите за дарителски сметки, попълвани от родителите, при кандидатстване пред НЗОК за ползване на обществен ресурс. Освен това родителлите вече ще могат да подават молби за лечение в чужбина с непълна документация, която в процеса на разглеждане ще се допълва по служебен път от лечебното заведение за болнична помощ или от самите родителите.

Припомняме, реакцията идва след скандала със смъртта на 6-годишната Мими, болна от левкемия. Момиченцето почина на преди дни в ИСУЛ, а НЗОК и болницата си разменяли документи близо 2 месеца, без да се разберат кой да плати лечението на детето. Накрая майката получи фактура за 14 000 лева, която след публичното оповестяване на случая, беше анулирана, но лъснаха проблемите в работата на Фонда за лечение на деца, който от 1 април премина към здравната каса.

Материалът Спешно променят наредби за по-бързо лечение на деца е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.