Спец по лекарствената политика ще пише здравната стратегия на президента

44

Два месеца след като обяви намерението си държавният глава Румен Радев създаде т.нар. Стратегически съвет при президента, председател на който ще бъде началника на кабинета му Иво Христов. Съветът е консултативен орган, работещ на обществени начала при президента на Република България, и има за цел изготвянето на документи със стратегическо значение, позиции, становища, анализи и др., се посочва в съобщението от „Дондуков“ 2.

Сектор здравеопазване е поверен на д-р Жасмина Мирчева. Тя е завършила Медицинския университет в София и аспирантура по имунология в Института по обща и сравнителна патология на БАН. Има няколко специализации в чужбина, като три години (1990-1993) работи в Националния институт за медицински изследвания на Франция – INSERM в Париж. Била е гост-изследовател и преподавател във Франция и Германия. Д-р Мирчева два пъти е оглавявала Агенцията по лекарствата, извършила е съществени реформи за преструктуриране на фармацевтичния сектор у нас. Има 7-годишен опит като Директор за Източна Европа към Европейското представителство на производителите на безрецептурни лекарства в Брюксел. Работила е за Световна банка като експерт по лекарствена политика.

Д-р Жасмина Мирчева е била съветник към българския Икономически и социален съвет. Номинирана е 3 пъти за шеф на кабинета в здравното и социално министерства, като от септември 2005 г. до април 2009 г. последователно е началник на кабинета на министрите на здравеопазването проф. д-р Радослав Гайдарски и д-р Евгений Желев.

Носител е на диплом за европейски политики от Националното училище по администрация на Франция. Владее свободно френски, немски, английски и руски езици. А според съобщението от „Дондуков“ 2 кредото й е „Да правя добро навсякъде, по всяко време и на всеки, на когото мога, докато мога…“ (по Джон Уесли).

Останалите имена в съвета са Невин Фети, зам.-председател и спец по правните въпроси, Живко Георгиев (социолог), Александър Маринов (политолог и бивш председател на БСП-София), Атанас Пеканов (икономист от Австрийския институт за икономически изследвания), Петър Воденски (дипломат, бивш генерален консул в Истанбул и посланик в Анкара, Кишинев и Никозия, два пъти началник на кабинета министъра на външните работи), Eленко Божков (енергиен експерт, бивш депутат и член на ДКЕВР), Владимир Шейтанов (адвокат, защитавал българските сестри в Либия), Румен Гълъбинов (икономист), Гергана Пирозова (театрален критик и журналист) и Калоян Методиев (политолог).

Материалът Спец по лекарствената политика ще пише здравната стратегия на президента е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.