Спасиха родилка в кома, с ДИК синдром и амниотична емболия

50

Медици от Пазарджик спасиха родилка, получила изключително рядко срещано усложнение и изпаднала за минути в кома. Ситуацията била критична и неочаквана, но отличната организация в болницата и светкавичната реакция на екипа довели до щастлив край, разказа началникът на Акушеро-гинекологичното отделение д-р Илиян Траянов.

Става дума за 29-годишната жена, която постъпва за второ раждане след нормално протекли и първа, и втора бременност. Не са били налице и придружаващи заболявания, само с пукнат околоплоден мехур и 2 дни преносване.

В родилната зала обаче изненадващо развива амниотична емболия – състояние, срещано веднъж на 20-30 хиляди раждания. Според някои статистики и на 80 хиляди, а смъртността при него достига до 80% в световен мащаб. Пациентката получава задух, гърч, сриват се критично кръвното и сърдечните тонове, посинява, изпада в кома. Веднага е повикан реаниматор – д-р Живко Динев, който интубира и прави животоспасяващи манипулации.

За няколко минути жената е без сърдечна дейност и без дишане, бебето също остава без кислород, но е спасено със спешно секцио. Проявява се и ДИК синдром – спира кръвосъсирването, а кръвта на родилката руква отвсякъде – от абоката, от интубационната тръба, от всички прободни места. Вследствие на това лекарите започват вливания на кръв и кръвни продукти, като е приложен и много скъп медикамент за съсирване. Овладени са и последвалите по-леки усложнения и е повикан националния консултант консултант – проф. Екатерина Учикова.

С общи усилия майката е върната към живота. Вече сяда, храни се сама, до края на седмицата вероятно ще бъде изписана. Бебето също е стабилизирано, все още е в неонатологичното отделение.

За спасяването на живота на жената и детето й са били необходими близо 40 000 лева. НЗОК ще заплати на болницата едва около 7000 лева.

Материалът Спасиха родилка в кома, с ДИК синдром и амниотична емболия е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.