Сметната палата проверява психиатриите

71

Здравният министър Кирил Ананиев пък ще докладва лично на премиера Борисов какво е състоянието на психиатричната помощ

Сметната палата започва одит на всички психиатрични лечебни заведения у нас. Ще бъде одитирана системата на психиатрично обслужване от 2017 г. до 2019 г., като проверката ще обхване всички отговорни институции – Министерството на здравеопазването и Министерството на труда и социалната политика, НЦОЗА, Агенцията за социално подпомагане, общини и лечебни заведения.

„Няколко са причините да се спрем на психиатричната помощ в България, за да извършим одит. Първо – това са ресурсите, които се управляват в рамките на програмата психиатрична помощ и второто е, че имаме информация, че качеството на психиатричната помощ не е на добро ниво. Целта на програмата е всички граждани, които имат нужда от медицинска помощ, да са равнопоставени при получаването и да са на нужното ниво“, заяви пред БНТ председателят на Сметната палата Цветан Цветков.

Припомняме, миналата седмица лекар показа ужасяващи снимки от психиатричен център, а миналия месец персоналът на психодиспансера в София протестира с жълти светлоотразителни жилетки както заради условията в лечебното заведение, така и заради ниските си възнаграждения. „Премиерът Борисов ми възложи до сряда да изготвя един цялостен доклад за състоянието на държавните психиатрични болници и спешните мерките, които трябва да се приемат“, заяви тогава здравният министър Кирил Ананиев. Той ще представи документа на заседанието на МС тази седмица.

Сериозни критики към психиатричната помощ у нас имаше и от страна на Европейската психиатрична асоциация (ЕПА). Международни експерти направиха мониторинг през лятото на миналата година, а основните им заключения бяха нарушаване на човешките права, неприемливи условия, разпокъсани грижи в психиатриите ни.

източник