Служебното НРД от 2016 г. е нищожно, чака се лавина от дела срещу касата

31

Петчленен състав на Върховния административен съд обяви т.нар. служебно НРД от 2016 г. за нищожно. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване. Припомняме, делото бе образувано по жалби на Центъра за защита на правата в здравеопазването, Национално сдружение на частните болници и Българския лекарски съюз. През 2016 г. БЛС отказа да подпише рамковия договор и Надзорния съвет на НЗОК взе решение през въпросната година да се работи със служебно НРД.

Съдът обаче посочва, че решението на НС на НЗОК е без основание и предмет. Освен това разширява, допълва и въвежда ред нови процедури и правила спрямо НРД 2015 г., каквито правомощия надзорниците нямат при несключен НРД за текущата година. Тези пороци водят до нищожност на цялото решение на Надзорния съвет, категорични са магистратите.

Това решението на ВАС няма да окаже влияние на взаимоотношенията между НЗОК и лечебните заведения през тази година, тъй като действието на служебното НРД е прекратено с приемането на НРД за 2017 година. То обаче ще има правни последици за онези болници, които водят или предстои да заведат дела за неплатената им надлимитна дейност през 2016 г. С прогласяването на нищожност на нормативния акт отпада и правното основание, на което НЗОК е отказала да изплати медицинската дейност на болниците.

С това дело се слага край на поредица от над 30 дела заведени през 2015 г. и 2016 г. срещу подзаконови административни актове на правителството и министъра на здравеопазването. Почти всички от тях бяха отменени или прогласени за нищожни от Върховния административен съд.

„Решението за обявяване на служебното НРД за нищожно, въпреки че се отнася за минало време може да има решаващо значение за делата, които болниците водят или предстои да заведат за неплатена надлимитна дейност за 2016 г. Освен, че се явява абсолютна предпоставка за осъждане на НЗОК, решението дава възможност на болниците да предявят исковете си по Закона за отговорността на държавата за вреди и така да избегнат таксите, които са в размер на 4% от стойността на исковете“, коментираха от ЦЗПЗ.

Според адвоката по медицинско право Мария Шаркова, това решение на ВАС може да отприщи лавина от дела срещу касата. Още повече, че и в момента почти всички лечебни заведения спечелиха битката в съда по делата за неплатената надлимитна дейност за 2015 г.

Материалът Служебното НРД от 2016 г. е нищожно, чака се лавина от дела срещу касата е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.