СЛК и „Шалом“ пращат наши млади лекари да се обучават в Израел

40

Млади български лекари ще се обучават в Израел, предвижда подписаният днес Меморандум за сътрудничество между Столична лекарска колегия (СЛК) и организация на евреите в България „Шалом“. Документът беше подписан от председателя на колегията д-р Асен Меджидиев и от председателя на „Шалом“ доц. Александър Оскар, а на официалната церемония присъстваха посланикът на Израел Ирит Лилиан, зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков,зам.-министърът на външните работи Георги Георгиев, зам.-кметът на София Дончо Барбалов, зам.-председателят на парламентарната комисия по здравеопазване доц. Лъчезар Иванов, председателят на комисията по здравеопазване към Столична община д-р Веселин Милев, председателят на БЛС д-р Иван Маджаров, директорите на „Пирогов“, Първа и Пета градска в столицата и други.

Меморандумът е част от инициативата на СЛК за подпомагане на младите лекари, като им се дава възможност да специализират в чужди високотехнологични болници за сметка на Фонда за взаимопомощ, който д-р Меджидиев възкреси и успя да попълни с над 70 000 лева. Така обученията за докторите са безплатни, а кой ще замине решават самите шефове на клиники и болници. „Досега 15 млади лекари вече за били на курсове в европейски болници, петима заминават до дни за Турция – двама от Пета МБАЛ, един от ВМА, един от Токуда и един от Първа МБАЛ“, каза за Скенер.нюз д-р Асен Меджидиев. По думите му те ще специализират в една от най-модерните турски болници – Лив Хоспитал. „Това, за което се разбрахме с д-р Оскор и приятелите ни от „Шалом“ е да осигурим безплатно обучение за нашите медици в няколко високотехнологични клиники в Израел, като ние да поемем единствено разноските им по път и настаняване“, уточни председателят на СЛК.

По време на церемонията по подписването на меморандума д-р Меджидиев и доц. Оскар припомниха, че наши лекари и представители на БЛС са участвали в спасяването на евреите в България. Беше показано и писмото от 5 ноември 1940 г., с което УС на БЛС настоява пред Народното събрание да не бъдат прилагани ограниченията, предвидени в Закона за защита на нацията към евреите.

„Днес наследниците на спасени и спасители са обединени в общата си мисия да предоставят условия за развитие на млади специалисти, които със своите знания и умения да повишат качеството на българското здравеопазване“, заяви доц. Оскар, който е и началник на Клиниката по офталмология на Александровска болница. Той е и основен двигател на друга инициатива – безплатни очни прегледи за  деца, като за 5 години са прегледани близо 5000 малчугани, а голяма част от тях са получили и очила от „Шалом“.

Материалът СЛК и „Шалом“ пращат наши млади лекари да се обучават в Израел е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.