След преминаване на IQOS – по-малко зъбен камък

42

При пушачите, спрели цигарите и преминали на IQOS, намалява образуването на зъбен камък и изчезва лошия дъх от цигарите. Това споделя румънският стоматолог проф. д-р Михаела Раеску в свое проучване с пациенти, преминали към устройството за нагряване на тютюн IQOS. В проведеното изследване с две групи пациенти –пушачи на обикновени цигари и такива, които са спрели да пушат и са преминали на устройството с нагряване на тютюн, проф. д-р Раеску е установила, че при последните изчезва лошия дъх от цигарите в сравнение с продължилите да пушат.  Само от 6 до 9 месеца след спиране на цигарите и преминаване на IQOS се наблюдава образуването на по-малко зъбен камък, а почистването му е лесно и безболезнено, допълва стоматологът.

В проучването, продължило 9 месеца, се включват 2 групи пациенти – 15 души, които са спрели цигарите за половин година и са преминали на устройството IQOS и 5, които са продължили да пушат. Всички изследвани пациенти са пушили по поне 1 кутия цигари на ден през последните 5 години.

Почистването на зъбния камък обикновено е болезнена процедура за пушачите, тъй като те често страдат от възпаление на венците, гингивит, парадонтит, изсушаване на лигавицата на устата, заради по-голямото образуване на зъбна плака и съответно зъбен камък, което води до увреждане на венците и дори разклащане на зъбите.

За разлика от това, при преминалите пациенти на IQOS, от 6 до 9 месеца след първоначалното почистване на зъбния камък се наблюдава подобрение на оралното здраве и почистването на зъбния камък става много по-лесно и безболезнено, в сравнение с това на пушачите, споделя доктор Раеску. Причина за това е, че както при спирането на цигарите напълно, така и при преминаването на IQOS, се подобрява почистващата функция на слюнката – естественият защитник на оралната лигавица, което намалява риска от появата на кариеси.

След приключване на проучването след 9 месеца пациентите, преминали на IQOS, споделят, че са доволни и усещат подобрение на оралното здраве, допълва румънският зъболекар.

Друг ефект след спирането на цигарите или при преминаването на IQOS, е подобреното оросяване в лигавицата. Това, обаче, често води до кървене на венците, ако не е извършено първоначално почистване или лечение на причинените от пушенето предишни здравни заболявания. Съветът към такива пациенти е да посетят своя зъболекар, за да се направи почистване на зъбния камък или евентуално лечение.

Проф. д-р Михаела Раеску има докторска степен по дентална медицина и преподава орална и дентална профилактика в Стоматологичния факултет в Университета Титу Майореску в Букурещ, Румъния. Освен че е университетски професор от 2015 г., проф. д-р Реску е активен практикуващ лекар по дентална медицина.

IQOS
Проф. д-р Михаела Раеску

Проф. д-р Раеску завършва Стоматологичния факултет на Университета в Крайова през 1995 г. и следдипломна квалификация в Университета в Бирмингам (Великобритания) и университета Клод Бернар Лион II (Франция). Д-р Раеску е автор на множество научни изследвания и публикации и е гост-лектор в редица професионални конференции. На Глобалния форум по никотин във Варшава, който се проведе в средата на м. юни,  проф. д-р Раеску представи резултатите от своето проучване с пациенти – пушачи, спрели цигарите и преминали на устройството за нагряване на тютюн IQOS.  

Материалът След преминаване на IQOS – по-малко зъбен камък е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.