След 5-часова трансплантация във ВМА спасиха 58-годишен мъж

35

58-годишен мъж получи шанс за втори живот след 5-часова успешна трансплантация във ВМА. Черният дроб присадиха проф. Никола Владов и екипът му от Клиника по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология.

Пациентът е бил в крайна фаза на чернодробно заболяване, в момента е в добро състояние и се възстановява в реанимация.

Рано сутринта екип на ВМА е транспортиран със самолет C-27J „Spartan“ от транспортна авиогрупа Враждебна на Военновъздушните сили до МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ – Велико Търново, за да вземе органите на донора. Ръководството на болницата изказва своята изключителна благодарност към близките на донора, които въпреки трудния за тях момент, са разрешили експлантацията на органите.

Екипът на ВМА благодари и на колегите си от великотърновската болница за доброто сътрудничество, както и на екипите на Военновъздушните сили за бързата и своевременна реакция във всяка донорска ситуация.

Това е едва първата донорска ситуация от началото на годината, а чакащите за нов орган са над 1200. За съжаление бъбреците и сърцето не са били подходящи за присаждане. Оказало се, че донорът е на възраст, по-голяма от допустимата, за да се извърши сърдечна трансплантация. Според медицинските изисквания донорът не трябва да бъде по-възрастен от 45 години, а в случая той е 71-годишен мъж. Бъбреците пък са били увредени.

Материалът След 5-часова трансплантация във ВМА спасиха 58-годишен мъж е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.