Синдикатите плашат със стачка заради болничните

31

КНСБ и КТ „Подкрепа“ започват организация за национални стачни действия и протести заради болничните. Това стана ясно след днешната среща на лидерите на двата синдиката Пламен Димитров и Димитър Маналов. По-рано готовност за стачни действия обявиха от Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“, ако не бъде спряно решението за неплащане на първия ден от болничния.

Пламен Димитров отправи призив към всички български работници да са готови за участие в национални стачки. „Казахме ясно, двамата с Димитър Манолов и КТ „Подкрепа“, че това няма да стане“, подчерта президентът на КНСБ и още веднъж заяви, че настояват за спешна среща с премиера Бойко Борисов.

Припомняме, решението първият ден от болничните да не се изплаща на работника беше взето от управляващата коалиция, макар да не стана ясно кой точно го е предложил. Сега предстои гласуването на мярката в парламента. В момента първите три от болничния се плащат от работодателя на 70%, а след това – от НОИ.

„Синдикат „Образование“ и българските учители са възмутени и категорично не приемат да се отнема част от едно безспорно право – на платен болничен отпуск. С този дебат държавата не само отхвърля от себе си една основна социална отговорност, вменявайки я на работника, но и признава, че на практика институциите не могат да се преборят с фалшивите болнични“, обявяха от синдиката. Според тях хиляди учители ще бъдат принудени да ходят болни на работа, което поставя под огромна опасност българските деца и ученици.

„България е страната с най-ниски доходи в целия Европейски съюз, а учителите продължават да са с най-ниските възнаграждения в сравнение с европейските си колеги. Премахвайки първия платен ден от болничните отпуски, се посяга не само на това фундаментално право, но и на усещането на работещите за стабилна социална държава, грижеща се за трудещите се граждани“, добавят от синдикат „Образование“. И заплашват, че ще затворят училищата, ако бъде прието предложението.

Материалът Синдикатите плашат със стачка заради болничните е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.