Синдикати, БАПЗГ и БЛС на протест заради здравната система

40

Заради натрупалите се проблеми в здравната система от КНСБ и КТ „Подкрепа“ обявиха, че организират протест. Сред организаторите на шествието са и БАПЗГ, и  Български лекарски съюз. Най-вероятната дата, на която медиците ще свалят белите престилки и ще излязат на улицата е навръх професионалния им празник – 7 октомври.

Припомняме, протестите на медицинските сестри продължават вече няколко месеца, но досега не бяха подкрепени от БАПЗГ, БЛС и синдикатите. И докато сестрите не отстъпват от искането си за минимална стартова заплата за всички от 1120 лева, то КНСБ щели да се борят за уж постигнатото вече ниво от 950 лева. Друго искане на синдикатите, което те ще поставят по време на протеста е за увеличение на бюджета за клинични пътеки.

От БЛС пък заявиха, че настояват увеличението на бюджета на НЗОК да бъде за цени, а не за обеми. Председателят д-р Иван Маджаров уточни, че лекарите нямат намерение да искат оставката на здравния министър Кирил Ананиев. „Не искаме да сваляме министъра. Българският лекарски съюз има последователна позиция по мерките, които трябва да се вземат по оптимизиране на здравната система“, подчерта д-р Маджаров. По думите му най-важните неща са остойностяването на труда на медиците и изграждане на работеща единна информационна система с електронна рецепта и електронно досие. „Трябва и да се даде възможност на всички българи да си направят допълнително здравно застраховане, така че да бъдат платени дейностите и услугите, които не се покриват от наличната здравна вноска. По отношение на най-бедните също трябва да се предвиди кой ще поеме тази допълнителната застраховка“, обясни шефът на БЛС.

Материалът Синдикати, БАПЗГ и БЛС на протест заради здравната система е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.