Ще си обменяме органи с 10 държави

39

България ще може да си обменя органи с други 10 държави, след като страната ни проведе успешни преговори и успя да се присъедини към Споразумението за сътрудничество FOEDUS ЕОЕО IT портал. Целта на  платформата, финансирана от Европейската комисия, е да създаде рамка за осъществяване на бърз и ефективен обмен на информация между страните по споразумението, в случаите на излишък на органи или търсене на органи за пациенти, които са в състояние, застрашаващо живота им.

Към момента активни членове по Споразумението FOEDUS са 10 държави от ЕС. През периода от 1 юни 2015 г. до 31 март 2017 г. чрез портала са били предложени 380 органа, от които 53 са присадени, включително са извършени 23 трансплантации на деца.

Сред страните от ЕС, които използват портала, Франция е най-предлагащата страна, като е дала 21 органа, а Италия е страната, в която са трансплантирани повечето органи – 16.

В същото време Агенция „Медицински надзор“ внезапно намери писмото от болницата във Виена, с което страната ни е уведомена, че клиниката по гръдна хирургия спира приема на български пациенти за белодробни трансплантации. От него става ясно, че България няма вина за отказа на Виена да изпълни договора си, според който през тази година там трябваше да бъдат подготвени за трансплантация петима наши пациенти и поне двама да получат нов бял дроб.

„За тези, които имат познания в тази област, това е очаквано решение“, коментира казуса проф. Генчо Начев, директор на УМБАЛ „Света Екатерина“. „След една конференция в Истанбул се приеха доста сериозни мерки за т.нар. трансплантационен туризъм и търговията с органи, и това е в основата съответните държави да преустановят, надявам се временно, тази дейност с чужденци, като се очакват някои промени в законодателствата по места“, обясни той пред БНТ. По думите му това е мярка във всички страни в Европа. „Причината е в начина, по който се извършват трансплантации в Индия, в Пакистан. Няма такива данни това да се случва в Европа, но самият факт, че се говори на тази тема, значи има някакъв превантивен характер, най-меко казано“, добави проф. Начев.

Материалът Ще си обменяме органи с 10 държави е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.