Шестима се борят за едно място в новия Медицински факултет в Бургас

54

249 са кандидат-студентите, които ще се състезават за 40 места в новия Факултет по медицина на Университет „Проф. Асен Златаров“ в Бургас. Кандидатите са от цялата страна, като най-много са от Бургас – 74 души, следвани от кандидатите от Варна – 28 младежи, от Стара Загора – 24. Има и от София – 23-ма души. Миналата неделя бе изпитът по биология, а изпитът по химия ще е на 28 юли. Близо 70 на сто от кандидатите са пълни отличници, така че конкуренцията е ожесточена.

„За Бургас необходимостта от добро и качествено образование по медицина, което да се провежда на място и да гарантира добри лекари – специалисти за местните болници, бе осъзната първо от общината. Досега бургазлии търсиха решение на здравните си проблеми в други градове и в чужбина“, посочи ректорът на университета проф. Магдалена Миткова, цитирана от в. „Труд“. По думите й очаква се новият факултет по медицина да реши кризата с кадрите.

Първият випуск ще бъде обучаван от 86 преподаватели, повече от 50 от тях са професори и доценти. Клиничната практика на бъдещите лекари ще се провежда в УМБАЛ „Дева Мария“ и УМБАЛ Бургас. МФ ще разполага с девет катедри, а учебната програма в момента е на най-високо ниво.

Обучението за една година ще струва около 1100 лева. За сравнение медицината е най-скъпа в МУ-Варна и МУ-Пловдив – 1200 лева годишно и най-евтина в МУ-София и СУ, където таксите са съответно 900 и 925 лева. В МУ-Плевен следването струва 1000 лева на година.

Материалът Шестима се борят за едно място в новия Медицински факултет в Бургас е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.