Шефове на болници поискаха по-високи заплати за персонала

33

По-високи заплати за лекарите и сестрите в болниците, поискаха директори и представители на различните асоциации на лечебните заведения от властта. На поредната си среща те обсъдиха общите проблеми в здравеопазването и начините, по които могат да се решат. Разгледани са и предлаганите от МЗ промени в редица закони, а също и идеята да се създаде обща болнична федерация, съобщиха от асоциациите на университетските, областните, общинските и частните лечебни заведения.

Директорите на различните по собственост болници обсъждат дали да се обединят и да настояват пред управляващите за промени в сектора. Те са притеснени предложението на Министерството на здравеопазването за отпадане на доплащанията в лечебните заведения, когато медицинската услуга се поема от НЗОК.

„Представителите на лечебните заведения за болнична помощ са единни, че е необходимо актуализиране на заплащането на повечето медицински услуги, като въвеждането на справедливо остойностяване на клиничните пътеки би осигурило от своя страна естествено решение на въпроса за необходимостта от доплащане за определени дейности. Приоритет ще бъде и отстояването на актуални за страната възнаграждения за медицинския персонал, които са основно перо от стойността на всяка здравна услуга“, посочиха от асоциациите след срещата си.

В същото време от здравното ведомство обещават до края на годината да са готови с така лелеяното от всички остойностяване на медицинските дейности, но министър Кирил Ананиев досега не е спасил нито един срок, даден от самия него. А въпросното остойностяване започна още в мандата на бившия здравен министър Петър Москов.

 

Материалът Шефове на болници поискаха по-високи заплати за персонала е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.