Шефът на НОИ: Необходима е цялостна реформа за болничните

35

Необходима е цялостна реформа а болничните и дебатът, стартиран преди повече от година, трябва да продължи, категоричен е управителят на Националния осигурителен институт Ивайло Иванов. „Темата е важна за всички, неправомерно издадените болнични, освен че източват фондовете на Държавното обществено осигуряване, водят и до загуби на бизнеса“, обясни той пред в. „24 часа“. По думите на Иванов при тази ниска безработица в момента, отсъствието на всеки един работник е проблем за работодателите и това е причината те да искат реформа. „Работодателските организации настояват за промяна, но тя се свежда до стария вариант – първите 3 дни да се изплащат от НОИ. Но може да се помисли и за други модели, например както е в другите европейски държави първите 3 дни да не ги изплаща нито работодателят, нито осигурителят“, посочи Иванов.

По думите му най-честите нарушения са при болничните листове за общо заболяване, а общият им брой е прекалено голям. „Забелязва се увеличението им около почивните дни. Видно е, че хората си сливат почивните дни при всички празници“, призна шефът на НОИ. Нарушения имало и при диагнозите и времето за издаването им. Той уточни, че осигурителният институт прави проверки и когато установи, че определени лекари издават прекалено голям брой болнични, биват сезирани компетентните органи – Министерството на здравеопазването, здравите инспекции, прокуратурата.

Според данни, предоставени на Скенер.нюз, през 2018 г. общо са приети 3 299 650 болнични листа, за които НОИ е платил 456 278 489 лева. Обжалваните листове са едва 9514, като от тях отменени са били 2419. Обжалванията са малко, тъй като електронната система на НОИ отхвърля автоматично тези листове, които не са попълнени коректно, като най-често това е когато лекарят или болницата са дали повече дни от предвидените за съответното заболяване, или пък когато за лицето вече има ТЕЛК решение с над 50 % трайна нетрудоспособност или увреждане.

Не липсват и оплаквания от работодателите, които се съмняват в достоверността на издадените болнични листове. „Най-често тези оплаквания са от чуждестранни инвеститори и работодатели, защото при болничните намалява работната ръка и те са затруднени при изпълнение на поръчките си“, поясни още Ивайло Иванов.

 

Материалът Шефът на НОИ: Необходима е цялостна реформа за болничните е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.