Сестрите в Карлово си извоюваха 950 лева

23

След протести и заплахи за масови оставки сестрите от болницата в Карлово се споразумяха с ръководството за по-високи заплати. Те ще получават 950 лева на месец. Досега вземаха между 720 и 750 лева, съобщи Нова телевизия.

Очаква се сестрите от детско и вътрешно отделение да оттеглят колективните си оставки, веднага след като бъдат подписани новите трудови договори.

Припомняме, официалната организация на сестрите – БАПЗГ, подкрепена от КНСБ, излезе на протест с основно искане за възнаграждение за медицинските специалисти от 900-950 лева, а властта обеща допълнителни 200 млн. лева за тази цел в бюджета на касата за догодина. В същото време, самоорганизиралите се във Фейсбук сестри, искат минимална стартова заплата от 1120 лева.

Управителят на лечебното заведение обаче предупреди, че болницата може да има финансови проблеми, ако Здравната каса не вдигне с 20% цените на клиничните пътеки. „На всички по равно – 950 лева. Това е споразумението. Нито от общината, нито от пътеките са дошли постъпленията, от собствените ресурси са. Има един възмезден кредит към общината – 60 000 лева, който изтича декември месец. Ще се постарая да го разсроча за още една година“, коментира директорът д-р Христо Пелев.

„Определям го като победа. Все пак сме настоявали за нещо, което смятаме, че го заслужаваме. Като видим новите договори и ги подпишем, ще си оттеглим оставките“, заяви медицинската сестра Петя Николова.

Материалът Сестрите в Карлово си извоюваха 950 лева е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.