Сестрите ще чакат за по-високи заплати до януари

35

Сестрите ще трябва да почакат поне да януари следващата година, за да получат увеличение на заплатите си. Това стана ясно след четиричасова среща на протестиращите медицински сестри със здравния министър Кирил Ананиев, придружена с блокиране на движението в центъра на София зза кратко и опит за барикадиране в МЗ. Ананиев пак им даде обещания и обяви пореден срок за изпълнението им – до месец щял да предложи конкретни мерки за удовлетворяване на техните искания. После пак среща…

Министърът на здравеопазването е поел ангажимент, че ще бъдат изготвени правила, които да влязат в сила с приемането на новия бюджет на НЗОК, според които част от сумите в клиничните пътеки да се отделят за работни заплати, а обещаните в повече 200 милиона лева в бюджета за догодина да се насочат предимно за възнаграждения, обясни след срещата организаторката на протеста Мая Илиева. „Това са правилата, които те са подготвили и които ще ни докажат на практика дали работят след месец, след като бъде приет бюджетът. Единственото хубаво нещо е, че ще започнат контрол и проверки за това, че се нарушават условията на труд, за това, че масово се работи на 24 и 36 часа, за това, че се работи много извънреден труд, който не се изплаща или въобще не се подава информация към НАП. Затова се надяваме поне с контрол да се подобрят условията на работа, а пък след това заплатите. Ще изчакаме да видим дали наистина ще проработят тези правила“, посочи Илиева, цитирана от БНР.

Медицинските сестри разчитат правилата и контролът за разпределение на средствата за работни заплати да стане факт, а също и договореното в Колективните трудови договори да бъде задължително за всички болници. Веселина Ганчева обясни:

„Убедиха ни, че са изготвили правила и стандарти, които, ако сега ги вкарат, до началото на годината някъде би трябвало ние да усетим разликата в заплатите си. Показахме, че това ще е последният път, в който вярваме“, заяви сестра Веселина Ганчева, като уточни, че след месец отново ще има протест.

Припомняме, сестрите настояват за стартово възнаграждение за всички от две минимални работни заплати, което към момента е равно на 1120 лева.

Здравният министър е обещал още, че ще подкрепи Закона за съсловните организации, внесен в парламента от Обединени патриоти, според който всички професии, които сега са обединени в Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи, могат да имат собствени организации и национална представителност.

След тежкия ден от МЗ излязоха с позиция, че по голяма част от въпросите е постигнато сближаване на позициите. „В този смисъл продължава работата по финансовите параметри в сектор здравеопазване за 2020 г., подписването на новия Национален рамков договор, по задължителното въвеждане на Методиката за формиране на разходите за персонал в болниците, по медицинските стандарти и по други теми, обсъдени в хода на срещата“, уточниха от ведомството.

Материалът Сестрите ще чакат за по-високи заплати до януари е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.