Сестрите плашат с оставки и гладни стачки

22

Колективни оставки и гладни стачки. Това следва след днешния национален протест на медицинските сестри, ако управляващите не ги чуят и не изпълнят исканията им. Стотици професионалисти по здравни грижи се събраха под прозорците на властта, за да напомнят, че си чакат увеличението на основните стартови възнаграждения в размер на две минимални работни заплати.

Недоволните блокираха и бул. „Мария Луиза“ и спретнаха импровизирано шествие до сградата Министерство на здравеопазването. Те бяха подкрепени от акушерки, лаборанти, физиотерапевти и други професионалисти по здравни грижи. Протестиращите получиха подкрепата и на омбудсмана Мая Манолова, както и на редица пациентски организации. Синдикатите и съсловната им организация обаче решиха да си спестят това усилие и да излязат заедно с недоволните сестри.

оставки
Омбудсманът Мая Манолова и лидерката но протестите Мая Илиева

„Когато министърът на здравеопазването не знае как да направи реформата в системата, нека се води по Вашите искания. Това не са искания за решения на проблемите в съсловието, а са предложения за решения в цялата система“, заяви Манолова. Тя подчерта, че е доволна от решението на НЗОК и МЗ да отпаднат лимитите за педиатричната болница, но уточни, че в здравеопазването не бива да има никакви лимити. Омбудсманът обяви още, че всички сигнали, които получава за финансови нарушения и кражби в болниците, ще бъдат изпратени в прокуратурата.

Медицинските сестри бяха категорични, че докато исканията им не бъдат изпълнени, проявите ще продължат и дори ще прерастнат в подаването на колективни оставки и обявяването на гладни стачки. Основното искане е за еднаква начална заплата от 1120 лева. Протестиращите настояха още за промяна в Закона за съсловната организация, за оставка на ръководството на Асоциацията на професионалистите по здравните грижи, за промяна в начина на заплащане на полагания нощен труд, както и за самостоятелни сестрински практики.

Никой от властта обаче не слезе при сестрите. Припомняме, управляващите вече обещаха минималната заплата да се вдигне до 950 лева и отпуснаха необходимите средства за това увеличение.

Материалът Сестрите плашат с оставки и гладни стачки е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.