Сестрите искат да участват в преговорите по НРД

29

Сестрите искат да участват в преговорите по Националния рамков договор за 2020 г., който всъщност ще важи за следващите три години. Днес те се събраха на протест пред здравната каса. „НРД се договаря само и единствено от лекари, няма представители на всички останали съсловни организации и професии. А ние сме участници в самата здравна система“, коментира лидерката на протестите на медицинските сестри Мая Илиева. Тя уточни, че това искане е подкрепено от колежките й от цялата страна, които готвят нов национален митинг през декември. Исканията на медсестрите са в рамковия договор да се фиксират минимални основни заплати и минималните размери на доплащанията, а също да се въведат изисквания за броя на медицинските специалисти, които ще обслужват пациентите във всяка болница.

По-късно част от протестиращите бяха приети на среща от управителя на НЗОК д-р Дечо Дечев. Според него обаче, те могат само да присъстват на преговорите, но не и да се договорят с касата. „За да станат сестрите страна по НРД, е нужна промяна на нормативната уредба, което не е в правомощията на НЗОК“, уточниха от фонда.

Припомняме, по закон преговорите се водят от БЛС и НЗОК, като крайната дата за подписването му е последният работен ден на декември. Разговорите между медиците и касата обаче все още не са започнали, тъй като Върховния административен съд отмени Наредбата за основния пакет по чл. 45, ал. 2 на ЗЗО,а без нея не може да бъде подписан нов НРД. В мотивите си съдът посочи, че при издаването на нова наредба, министърът на здравеопазването трябва да остойности медицинските дейностите и да пресметне разходите за покриването им, както на бюджета НЗОК, така и на лечебните заведения. Това ще отнеме време, което пък поставя подписването на нов НРД под въпрос.

Все пък законът е предвидил възможност за подписване на анекс към съществуващия НРД, което е напълно достатъчно като инструмент за постигане на набелязаната от БЛС и споделена от МЗ и НЗОК цел, да се повишат цените на медицинските дейности, обясняват експерти.

Материалът Сестрите искат да участват в преговорите по НРД е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.