Сестри ще „бинтоват“ НС, протестът им преминава в ежедневен

32

Медицински сестри, рехабилитатори, акушерки, лаборанти и фелдшери от цялата страна излязоха на шестия си протест с искане за по-добри заплати и условия на труд. За пореден път те настояха и за промяна в законодателството, за да могат да учредяват собствени съсловни организации, възнагражденията им да не зависят от директорите и от клиничните пътеки.

Протестиращите се заканиха да оградят Народното събрание с бинтове и да блокират пътя. „Ще се борим без прекъсване, защото иначе краят ни като съсловие е близо“, подчерта лидерката на протестите Мая Илиева.

Въпреки че в края на април правителството отпусна 50 милиона лева за увеличение на заплатите в сектора, според здравните работници то е символично. Много от протестиращите бяха донесли и своите фишове, за да покажат ниския размер на възнагражденията, които получават срещу труда си. Те предупредиха, че се публикуват по-високи възнаграждения, но те са с вписан вътре извънреден труд. Оплакаха и от натиск върху тях от страна на работодателите, които ги заплашвали директно с уволнения.

Протестиращите обещаха всеки ден да са пред парламента или пред здравното министерство. Мая Илиева обясни, че ще изчакват депутатите, за да им раздават листовки. В тях ще има въпроси от типа на „Взеха ли ви пари при раждането на детето Ви?“, „Знаете ли колко частни болници има в България и че те се финансират от публични средства“, „Налагало ли се е да викате линейка и кой ви обслужва в нея?“, „Виждали ли сте скоро усмихната медицинска сестра?“, „Ще ви разкажем какво се случва в болниците“, „Били ли сте пациент и доплатихте ли си?“.

Протестът беше подкрепен от полицаи, фелдшери и граждани. По-късно става ясно още, че БСП е припознала проектозакона за съсловните организации на медицинските специалисти, изготвен с участието на бившия омбудсман и настоящ кандидат за кмет на София Мая Манолова и депутатите от левицата ще го внесат в деловодството на парламента.

Материалът Сестри ще „бинтоват“ НС, протестът им преминава в ежедневен е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.