Седма донорска ситуация за годината, трима души получиха нови органи

27

63-годишна жена от великотърновска област стана донор на черен дроб и бъбреци, като с „новите“ органи бяха спасени трима души. Това е четвъртата донорска ситуация в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ във Велико Търново за годината, съобщиха от лечебното заведение и допълниха, че координатор на донорската ситуация е д-р Сибила Маринова, допълват от болницата.

Общо от януари 2019 г. досега у нас са реализирани едва седем донора, като с органите им са били спасени 12 българи. Любопитен факт е, че нито един донор не е дошъл от столично лечебно заведение.

Починалата жена е била приета в реанимацията на болницата в Търново с мозъчен кръвоизлив. Въпреки тежката загуба близките й веднага са взели благородното решение да дарят органите й и да спасят други човешки животи. Експлантацията е извършена на място във Великотърновската болница от екип на столичната „Лозенец“. Именно в бившата Правителствена болница са били извършени и трите трансплантациите. Реципиентите на черния дроб и бъбрецити се възстановяват, в момента състоянието им е стабилно.

Към момента 1136 българи чакат са нов орган. Най-много са нуждаещите се от бъбрек – 1016, като това са само официално вписаните в листата, но реално поне още 4000 пациенти на диализа биха имали по-добър живот, ако им бъде присаден здрав бъбрек. 47 души чакат за сърце, а 45 – за черен дроб. От бял дроб се нуждаят 19 българи, но само една пациентка е включена в листата за трансплантации на болницата във Виена.

Припомняме, вече почти година здравното министерство се опитва да рестартира донорската и трансплантационна програма на страната, като се предвиждат редица мерки. Тя обаче все още не е факт като официален документ, а според източници на Скенер.нюз, проблемът идва от липсата на финансиране. Затова и отговорникът за програмата – зам.-министър Жени Начева непрекъснато дописва и допълва проектодокумента, но пари за заложените дейности все още не са намерени, което поставя в риск живота на хиляди българи.

Материалът Седма донорска ситуация за годината, трима души получиха нови органи е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.