Създадоха антибиотик срещу рак

52

Международна група учени за пръв път синтезира противораков антибиотик, наречен „Кедарцидин“, съобщи БТА. Това съединение е ефикасно в борбата както с раковите клетки, така и резистентните към антибиотици бактерии.

След 20 години специализирани изследвания, учените са разбили химическия код на невероятно сложната субстнция и са я възпроизвели синтетично в лаборатория. Този голям пробив може да доведе до нова ера в проектирането и производството на антибиотици и противоракови агенти.

Кедарцидинът е бил открит в естествена форма и  извлечена от проба от почвата в Индия преди почти 30 години.Почвата е естественият източник на всички антибиотици, разработени от 1940 г., но за да бъдат възпроизведени като потенциални лекарствени средства, преминават през химичен синтез. За разлика от много други антибиотици, които се фокусират единствено върху унищожаването на бактериите, кедарцидин е в състояние да увреди туморните клетки и има потенциал за ефективно лечение на рака.

Субстанцията е уникална в биологичната си дейност, тъй като уврежда структурна сложност и ДНК на целта си и отдавна е обект на задълбочени изследвания от учени по целия свят, но поради сложната си структура досега никой не бе успявал да я възпроизведе в най-пълната и точна форма.

Д-р Мартин Лиър от Университета в Линкълн, Великобритания и проф. Масахиро Хирама, базиран в Университета Тохоку в Япония, станаха първите учени в света, които създадоха пълен синтез на този силно нестабилен природен продукт. Д-р Мартин Лиър обясни: „След откритието му в почвата бяха необходими 10 години, за да се определи молекулярната структура на кедарцидина. През 1997 г. започнах дългото пътуване, за да направя реактивното ядро ​​на кедарцидин с професор Хирама, който наскоро бе удостоен с най-висока почит за един учен в Япония. Трябваше да  съберем молекулярният пъзел, който беше със забележителна трудност, след което  разработихме нови начини, по които да произвеждаме парчетата от пъзела. 20 години по-късно най-накрая решихме пъзела.“

По думите му това откритие разкрива нови молекулярни прозрения и обещаващи механизми за борба с рака и с резистентните към антибиотици бактерии и поставя предизвикателствата на химията и биологията. „Сега, разполагайки с новите познания и химическата възможност можем да произведем следващото поколение антибиотици и противоракови лекарства“, убеден е д-р Лиър.

Материалът Създадоха антибиотик срещу рак е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.