Само за ден пироговци прегледаха 250 деца в Разград

33

Само за един ден пироговци прегледаха 250 деца в Разград. Лекарите от Националната програма „Детско здраве – Пирогов“ посетиха града по покана на директора на болницата д-р Гечо Жеков и депутатът Десислава Атанасова.

Високопсециализираните профилактични прегледи извършиха травматолозите проф. Асен Балтов, директор на „Пирогов“, д-р Явор Пукалски и д-р Шеип Панев. Децата с проблеми от областта на УНГ пък прегледа д-р Калоян Чилингиров, а с очни заболявания – офталмологът д-р Людмила Найденова. В консултациите в Разград се включиха още детският хирург д-р Георги Балканджиев, детският уролог д-р Симеон Андреев и неврохирургът д-р Георги Юруков.

Екипът от специалисти констатира редица проблеми при малките си пациенти и даде насоки за лечение. Част от децата обаче бяха диагностицирани със заболявания, за които е препоръчително допълнително изследване и хурургични интервенции. За някои от по-сложните операции малчуганите ще трябва да пътуват до София.

Пироговските специалисти и лично проф. Балтов увериха д-р Жеков и г-жа Атанасова, че винаги могат да разчитат на подкрепата на лекарите от Национална програма „Детско здраве – Пирогов“ и на екипа на спешния институт. По този повод предстои още едно посещение в града, за да могат всички нуждаещи се хлапета да бъдат прегледани безплатно. А следващият град , в който елитните медици ще консултират децата и техните родители, е Гоце Делчев.

„Имаме нужда от подкрепа, пътуваме всяка седмица и често се налага колегите да плащат сами нощувките и пътните си“, призна пред Скенер.нюз д-р Асен Меджидиев, инициатор на програмата, шеф на УНГ отделението на „Пирогов“ и председател на столичната колегия на БЛС.

Материалът Само за ден пироговци прегледаха 250 деца в Разград е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.