Само половината астматици диагностицирани, а едва 45 % се лекуват правилно

27

Едва половината астматици у нас имат поставена диагноза, а от тях само 45 % се лекуват правилно и болестта им е под контрол. Това съобщи началникът на Клиниката по алергологията в УМБАЛ „Александровска“ доц. Мария Стаевска, където годишно приемат около 300 души с пристъпи, половината от тях са с тежка астма, застрашаваща живота им. По думите й най-големият проблем е, че въпреки всички съвременни медикаменти, болестта е нелечима и затова трябва да се спазва стриктно терапията.

„Ако астмата е контролирана, пациентите водят напълно нормален живот, но повечето от тях спират сами предписаните им лекарства и решават, че щом ползват инхалатор, който моментално облекчава пристъпите им, значи са добре. Но всъщност това е все едно да лекуваме пневмония само със сироп за кашлица, тъй като астмата е възпалително заболяване и това, което я държи под контрол е приемът на противовъзпалителни лекарства. Отделно голяма част от пациентите не употребяват правилно инхалаторите си“, обясни Стаевска.

„Само през минали месец над 20 000 болни с астма и ХОББ не са си получили лекарствата, които са абсолютно безплатни. В същото време над 85 % смятат, че контролират пристъпите“, алармира и доц. Владимир Ходжев, председателят на Българското дружество по белодробни болести и началник на Клиниката по белодробни болести към УМБАЛ „Св. Георги“в Пловдив. Той уточни, че ако повече от два пъти седмично се налага да се ползва инхалатор, то това означава, че астмата съвсем не е добре контролирана.

астматици
Фармаиндустрията обеща подкрепа на лекари и пациенти

Лекарите съветват типичните за заболяването симптоми като задух, продължителна кашлица, свиркащо дишане не трябва да бъдат пренебрегвани и да се потърси помощ. Най-важнното изследване за доказване на болестта е спирометрия, която се прави лесно и бързо. Ранната диагноза е от изключително значение, тъй като при 10% от болните астмата е в тежка форма, а това поставя живота им в риск. „Тя се свързва с чести пристъпи, а лечението със системни кортикостероиди увеличава още повече риска от смърт и води до допълнителни заболявания. Алтернатива за пациентите с тежка неконтролирана астма е съвременното биологично лечение, което подобрява контрола на болестта като намалява значимо системната употреба на кортикостероиди, изострянията на заболяването и хоспитализациите. Освен това ограничава загубата на трудоспособност и преждевременната смърт на болните“, подчерта още доц. Мария Стаевска. Тя добави, че рискови фактори за развитие на болестта са мръсния въздух, раждане със секцио и прием на антибиотици през първата годинка на бебето.

Председателят на Асоциацията на българите, боледуващи от астма (АББА) Диана Хаджиангелова обяви началото на Национална пациентска кампания „Белодробно здраве във всички политики“. Тя ще обхване градовете София, Пловдив, Плевен, Русе, Варна и Бургас, и ще продължи 5 месеца до 25 септември, когато е Световния ден на спирометрията. Лице нна кампанията „Стоп на астамата“ е най-успешният български плувец Петър Стойчев. „Астмата не само не пречи на физическата активност, но и спортове като плуване и йога помагат за добрия контрол. Аз съм бил побеждаван от астаматици“, разказа Стойчев.

Материалът Само половината астматици диагностицирани, а едва 45 % се лекуват правилно е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.