Само лекари ще ни слагат на диета

48

На диета вече ще могат да ни подлагат само лекари. Това предвиждат промени в Закона за здравето, предложени през проекта за изменение на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. Припомняме, още миналата година от МЗ се заеха с врачки и лечители, които практикуват нетрадиционни форми на терапия, като още тогава бяха залегнали тези текстове.

Така вече всички лечители ще трябва да имат диплома от университет и то по медицинска професия. Целта е да ограничи риска за хората, които прибягват до алтернативни методи на лечение, като отпадне възможността съвети за здравето ни да могат да дават хора със средно образование. Друг е въпросът как от ведомството ще ограничат регистрирането на „световно известни методи“ като шамаротерапия, ядене на гъби срещу рак, гледане към слънцето и др.

Със законопроекта се предлага от регламентираните видове неконвенционални методи за благоприятно въздействие върху индивидуалното здраве да отпадне диетиката. Това на практика означава, че всякакви лечители, които предписват гладуването като терапия, повече няма да имат това право. Целта е да се ограничи риска за здравето на хората от некомпетентно гладолечение.

„Хранене и диететика е медицинска специалност, която се придобива от лица с професионална квалификация „лекар“. Диетотерапия се практикува от висококвалифицирани лекари-специалисти, които са преминали продължителна подготовка в рамките на обучението за придобиване на посочената медицинска специалност. Прилагането на „диетика“ от неспециалисти крие рискове за здравето на пациентите“, аргументират се от МЗ.

В някои от по-големите държавни, както и в доста частни болници, отдавна има назначени лекари диетолози, които да се грижат за здравословното хранене на пациентите. В УМБАЛ „Александровска“ пък работи единственият по рода си у нас мултидисциплинарен екип, в който са включени ендокринолог, кардиолог, пулмолог, диетолог, гастроентеролог, психолог и хирург, а лечебното заведение получи лиценз за референтен център по метаболитна хирургия, в който освен операции за отслабване, хората с проблемно тегло могат да бъдат поставени и на подходящ хранителен режим.

Материалът Само лекари ще ни слагат на диета е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.