Само 200 лекари напуснали страната през 2018-а

56

Едва 203 разрешения за работа в чужбина на родни лекари е издало здравното министерство през миналата година. За сравнение през 2008 г. страната са напуснали 655 медици, докато сега са три пъти по-малко. Това заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по време на награждаването в инициативата на  в. “24 часа” “Лекарите, на които вярваме”. Тази година в класацията попаднаха 550 доктори, като 100 от тях са млади дебютанти, има дори специализанти, отличени от пациентите си.

„МЗ е бенефициент по програмата човешки ресурси и ние ще дадем възможност лекарите, които не са успели да завършат специализациите си, да го направят. За младите обаче е важно и отношението на обществото и на медиите към тях. Свидетели сме на много случаи на агресия и неуважение към труда на медицинския персонал и това трябва заедно да променим“, подчерта още Ананиев. Той се похвали, че ведомството се опитва да приобщи лекарите към решенията, които взима властта и които пряко ги засягат. „Искаме решенията да не се взимат административно от министъра, ръководството на министерството или правителството, а да бъдат предварително съгласувани. Това е нашият инструментариум, който можем да използваме, за да стимулираме българските лекари да остават тук“, обясни здравният министър. „Убеден съм обаче, че решаването на всички проблеми е надинстутиционално. В решението освен МЗ трябва да участват и местните власти, съсловните организации, болниците, научните организации. Всички заедно трябва да обединим своите възможности, за да можем да решим проблемите на лекарите“, допълни той.

Ананиев подчерта, че увеличенията на възнагражденията на медицинските специалисти не са еднократни актове, а политика на МЗ, която стриктно се следва. „Не само заплащането е важно, а и мотивацията. Трябва да  направим така, че да има адекватни и конкурентни условия, за да запазим специализантите у нас“, каза още министърът.

„Лекарите трябва да свалим егото си и да обучаваме младите хора на труд, постоянство, етика към пациента. Само, когато възпитаме по този начин младите колеги, ще можем да имаме гарант за бъдещето на нацията“, каза почетният ректор на Медицински университет-Плевен и директор на УМБАЛ „Св. Марина“-Плевен проф. Григор Горчев. Той е един от онези лекари, които са в лигата на тези, на които пациентите най-много вярват, още от самото създаване на класацията през 2011 г.

 

Материалът Само 200 лекари напуснали страната през 2018-а е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.