С уникална процедура спасяват болни с пулмонална хипертония в „Св. Анна“

31

За първи път у нас лекарите от „Св. Анна“ извършиха балонна дилатация при пациенти с хронична тромбоемболична пулмонална хипертония. Минимално инвазивните процедури бяха направени от съвместен българо-японски екип, ръководен от проф. Хирото Шимокавахара от Окаяма и доц. Васил Велчев, завеждащ Сектор електрокардиостимулация в УМБАЛ „Св. Анна“.

Петима пациенти бяха подложени на общо 7 процедури, при които през централен венозен съд на бедрото или шията лекарите стигат до проблемната зона, за да се опитат да нормализират наляганията в белодробната артерия. „Този тип интервенции трябва да се провеждат в няколко последователни сесии през интервали от 1-2 месеца“, обясни доц. Велчев по време на семинара, проведен в клиниката по кардиология на „Св. Анна“ в присъствието на именити наши кардиолози, кардиохирурзи и специалисти по образна диагностика. По думите му същността на процедурите се изразява в последователна балонна дилатация на разклоненията на белодробната артерия, като те се повтарят до значително подобряване или изчезването на симптоматиката и до нормализирането на наляганията в десните сърдечни кухини и белодробната артерия. С помощта на водач с камера се достига до кръвоносните съдове в белия дроб, в които има тромби, като на мястото се поставя балон и така съдът се разширява, за да се възстанови кръовотока. Този метод е рисков, защото в белия дроб има и много финни кръвоносни съдове. Лекарят ,трябва да бъде много внимателен, за да достигне до най-малките кръвоносни съдове, без да ги наранява.

Проф. Хирото Шимокавахара отбеляза, че успех при този вид интервенции се постига при около 50% от пациентите. Без нея обаче прогнозата за тях е много лоша.

„Амбицията на екипа ни е да прави тези интервенции самостоятелно, като те ще се покриват от здравната каса, но при много строг контрол“, обясни за Скенер.нюз доц. Велчев. Според него, нужда от такава балонна дилатация имат над 3000 българи.

Хроничната тромбоемболична пулмонална хипертония е животозастрашаващо заболяване, което в голяма степен засяга млади хора, дори родилки. Световната статистика сочи, че 6 на 1 милион души годишно се диагностицират с тази болест, като у нас качество на живот на пациентите е изключително лошо, а продължителността на живот – ниска. Тези болни се оплакват от тежък задух, невъзможност да извършват елементарни неща като дари няколко крачки. Болестта увреждане сърцето, а спасението досега беше единствено трансплантация на бял дроб, която у нас все още не се извършва.

Материалът С уникална процедура спасяват болни с пулмонална хипертония в „Св. Анна“ е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.