С имплантируеми „капани“ ще ловят рак

22

Откриването на рак в ранните му стадии остава сериозно предизвикателство в онкологията. Развитието на заболяването също се проследява трудно. В опит да преодолеят тези предизвикателства, специалисти от университета на Мичиган, САЩ, са създали миниатюрно устройство за имплантиране, което привлича раковите клетки към себе си за анализ на генната експресия, съобщава сайтът Медгаджет.

Микроскопичното устройство представлява скеле от биоматериал. Проектирано е да позволява на новите клетки да се заселват в него. Циркулиращите туморни клетки – най-големите опортюнисти при намирането на нов дом, бързо се улавят от скелето.

Подобни импланти могат да бъдат поставени точно под кожата в проста процедура. Благодарение на тях наличието дори на отдалечени ракови заболявания, например на белия дроб, може да бъде установено чрез биопсия на импланта, вместо на белодробна тъкан.

Засега устройствата са тествани върху лабораторни мишки с рак. Изследователите са успели да анализират експресията на 635 гена в клетките, уловени с помощта на имплантите. Направеният анализ се е оказал достатъчен, за да се диагностицира заболяването и да се прогнозира неговото развитие.

Миниатюрните „капани“ могат да послужат не само с диагностична цел, но и като средства за забавяне на разпространението на рака. Тъй като улавят циркулиращи туморни клетки, устройствата ги лишават от възможността да открият нови места за метастази, обясняват специалистите.

Материалът С имплантируеми „капани“ ще ловят рак е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.