С двойна операция спасиха майка и бебето й

43

Млада жена с рак на шийката на майката и бебето й бяха спасени с уникална и сложна двойна операция, извършена в плевенската УМБАЛ „Света Марина“. Интервенцията включва секцио, направено от екипа на д-р Пепо Партенов, и радикална хистеректомия (отстраняване на шийката на матката, матката и лимфна дисекция), извършена от екипа на чл.-кор. проф. Григор Горчев и проф. Славчо Томов, съобщиха от лечебното заведение.

Пациентката е на 24 години от Пловдив, с първа бременност. При рутинен преглед по време на женска консултация в първия триместър от бременността е установен тумор на шийката на матката, което налага вземане на биопсия. Хистологично се доказва, че се касае за злокачествено заболяване. Затова се налага младата жена да бъде приета за лечение в УМБАЛ „Света Марина“ – Плевен, при проф. Славчо Томов.

Пациентката обаче е категорична, че бременността е желана и планувана и не желае да бъде прекъсната. След клинично обсъждане с проф. Григор Горчев се взема решение тя да бъде подложена на сложно двуетапно лечение. Първият етап включва извършването на оперативна интервенция за премахване на маточната шийка заедно с тумора (трахелектомия) и поставяне на серклажен конец с цел запазване и износване на бременността до термин.

Пациентката прекарва остатъка от бременността си при пълен покой и под постоянно наблюдение до второто й постъпване в УМБАЛ „Света Марина“ – Плевен, за да бъде извършена специална подготовка за втория етап от лечението й. Той включва сложното и прецизно извършване на двойна операция – секцио и радикална хистеректомия. Подготвителната работа е свързана с подготовката на плода за достигане на необходимата белодробна зрялост. Следва двойна хирургична интервенция, извършена на 15 август – деня на Голяма Богородица, която води до появата на здраво момченце и спасяването на младата майка.

„В името на запазване на плода, младата пациентка бе подложена на сложна и доста рискована поредица от операции, произтичащи от откритото онкологично заболяване, което прогресира бързо при млади пациентки, особено по време на бременност. Извършването на трахелектомия в ранна бременност и поставянето на серклаж с цел износване на плода до термин и успешно родоразрешение се извършва за пръв път в България“, обясни проф. Горчев. По думите му в този случай, ракът на шийката на матката е диагностициран в ранен стадий, но все по-често в практиката си той се сблъсква със случаи на млади нераждали пациентки, при които карциномът на маточната шийка не е открит навреме. „Това води до непълноценност да се реализират като майки и ниска преживяемост в дългосрочен план. Затова, мога да определя качествената профилактика и диагностиката от опитен онкогинеколог като първостепенни фактори за женското здраве“, посочи още проф. Горчев.

Материалът С двойна операция спасиха майка и бебето й е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.