С две трансплантации в „Александровска“ спасиха мъж и жена

38

С две бъбречни трансплантации, извършени от лекарите в Александровска болница, бяха спасени мъж и жена, съобщиха от лечебното заведение. Донорът е мъж на 49 години от Велико Търново, изпаднал в мозъчна смърт вследствие на субдурален хематом.

Трансплантираните са 49-годишна жена от Варна и 62-годишен мъж от Стара Загора, показали най-голям процент органна съвместимост от общо пет поканени от листата на чакащи. И двамата са страдали от хронична бъбречна недостатъчност.

След интервенциите, пациентите са в стабилно общо състояние и се възстановяват в Клиниката по анестезиология и интензивно лечение на УМБАЛ „Александровска“, а екипът на лечебното заведение изказва искрени съболезнования на близките на починалия мъж и адмирира тяхното хуманно решение да дарят органите му за спасяването на други човешки животи в най-трудния за семейството момент.

Всъщност трима са българите, спасени след това решение на близките на починалия мъж. Сърцето на донора продължава да тупти, само че в тялото на друг мъж, който е бил в крайна фаза на сърдечна недостатъчност, а и с бъбречна. 51-годишният пациент е бил с байпас от 10 години, който го е поддържал жив досега, но състоянието му е било критично преди операцията. В момента той е стабилен, събуден и контактен, но все още на апаратно дишане. Трансплантацията е извършена от екипа на проф. Генчо Начев в „Св. Екатерина“. Черният и белият дроб на починалия не са били годни за присаждане, уточниха от болницата във Велико Търново, където донорът е бил кондициониран от д-р Ваня Лъчезарова.

Това е едва шеста донорска ситуация от началото на тази година, а в листата на чакащи има записани близо 1200 души. Но това са само включените в листата, а реално нуждаещите са много повече, тъй като само пациентите на хемодиализа са 4000. В момента над 550 са живите българи, които са присаден бъбрек, а тази година се навършиха 50 години от първата трансплантация на възрастен в „Александровска“.

Материалът С две трансплантации в „Александровска“ спасиха мъж и жена е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.