С безплатни тестове „хванаха“ 44-ма заразени с хепатит С

29

Над 1800 човека са се изследвали безплатно за хепатит С от началото на кампанията „Да открием липсващите 69 000“, която стартира в средата на месец юли в столичната УМБАЛ „Св. Иван Рилски“. Специален фокус в нея беше поставен върху хората между 34 и 69 г., които в миналото са били изложени на повишен риск от заразяване с болестта, тъй като вирусът е открит едва през 1989 г. До тогава кръвните продукти не са били проверявани за наличието му, не са вземани и мерки за дезинфекция срещу него.

По официални данни около 77 000 са болните от хепатит С в България. 90% от тях не подозират, че са заразени. Това прави около 69 000 българи, които трябва да бъдат открити преди болестта в тях да е навлязла в напреднала фаза, когато освен че е много по-скъпо, лечението не винаги е резултатно.

От изследваните 1810 проби, 44 са се оказали положителни като 14 от заразените са жени, а 30 – мъже. 26 от диагностицираните са преминали през Клиниката по гастроентерология на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, където се намира най-големият Център за лечение на вирусни хепатити в България, за допълнителни изследвания и назначаване на терапия. При 23-ма от пациентите е установена активна инфекция. При трима от тях такава не е била открита и те са били пренасочени за повторно изследване след 6 месеца.

За съжаление 18 от пациентите с положителен резултат на теста не са отишли за повторно изследване и консултация в клиниката. Според лекарите, причината е в стигмата, която все още съществува около хепатит С. Съществува и една малка част, при която хепатитът не е основното им заболяване и те се лекуват на други места.

По-подробните изследвания са показали, че 4-ма от приетите за лечение в Клиниката по гастроентерология пациенти са с напреднало чернодробно заболяване – чернодробна цироза. При двама от пациентите има данни за първичен чернодробен рак. „Интересното е, че при снемането на анамнеза установихме, че част от тези хора от повече от 10 години знаят, че са инфектирани с хепатит С, но досега не са се лекували. Вероятно причината е в това, че не са наясно с новите терапии, които елиминират вируса в почти 100% от случаите, както и с факта, че това няма да им струва нищо, тъй като лечението са поема изцяло от НЗОК“, обясни проф. Красимир Антонов, специалист в областта на вирусните хепатити и председател на Българското дружество по гастроентерология, абдоминална ехография и ендоскопия.

„Пациентите, които дойдоха при нас за консултация и назначаване на лечение са хора около и над средна възраст, което напълно потвърждава нашите предположения, че именно това е възрастовата група, в която трябва активно да се търси“, коментира още проф. Антонов, който е и шеф на Клиниката по гастроентерология на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“. Всеки, който има съмнение, че може да е заразен, може да се изследва безплатно, в работни дни, между  8:00 и 14:00 часа, в Централната лаборатория на болницата. Тестовете са иновативни, с изключително голяма точност (98%) и дават резултат в рамките на 10 минути.  Не е необходимо изследващите се да не са приемали вода или храна. За самото изследване е нужна само 1 капка кръв, взета от пръста на ръката.

Материалът С безплатни тестове „хванаха“ 44-ма заразени с хепатит С е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.