С 8.5 млн. лева ремонтират три сгради в „Александровска“

21

УМБАЛ „Александровска“ ЕАД ще се сдобие с няколко изцяло ремонтирани Клиники, които се намират в най-старите сгради на лечебното заведение, съобщи директорът на лечебното заведение доц. Костадин Ангелов по повод 140-годишнината на най-старата болница у нас. „Ремонтите ще се правят поетапно, вече сме подписали план-проект със здравното министерство и започваме с обновяването на Клиниката по хематалогия“, обясни доц. Ангелов пред БНТ. По думите му след това изцяло ще бъдат реновирани Клиниките по алергология и кожни болести.

Инвестицията в амбициозния проект е за 8.5 млн. лева, а целта е и останалите неремонтирани клиниките в болницата вече да са с европейска визия, макар и сега лечението във всички звена да е на изключително високо ниво. „За последните 6 години усилията на ръководството са насочени към реновиране на базата. Основен ремонт е извършен в 13 от клиниките, които са общо 31. Средствата, които са инвестирани за този период, са около 25 млн. лева. Разполагаме с най-съвременната апаратура, имаме уникални възможности за диагностика и лечение“, подчерта директорът. Той е категоричен, че медиците в „Александровска“ могат да се похвалят с толкова много постижения, че не би било нескромно да се каже, че болницата е истински европейски и световен център за лечение на голяма група заболявания.

Директорът обаче признава, че има още много работа. Първата задача пред ръководството е да се опита да увеличи заплатите на лекарите и сестрите, особено в онези звена и клиники, където се работи по крайно недофинансирни клинични пътеки. „В момента средната заплата на лекар със специалност е 1914 лева, а на сестра – 1433 лева“, уточни още доц. Ангелов.

Създадена през 1879 г. като продължение на закритата 64-а Руска болница, „Александровска“ започва работа с приемането на 45 пациенти. Сега, 140 години по-късно – 35 000 души годишно се хоспитализират в лечебното заведение, още около 250 000 минават като пациенти през кабинетите на болницата.

„От начало на годината започнахме с отбелязването на нашия общ празник, като кулминацията ще бъде на 12 ноември в зала 3 на НДК от 19.00 часа“, добави доц. Костадин Ангелов.

Материалът С 8.5 млн. лева ремонтират три сгради в „Александровска“ е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.