С 5G връзка лекар оперира пациент, докато е на конгрес извън болницата

45

В епохата на 5G вече няма нужда лекар и пациент да са на едно и също място по едно и също време, стига да има стабилна и бърза интернет връзка. Пред развълнуваната публика в зала Fira Gran Via на Световния мобилен конгрес в Барселона бе осъществена операция на живо с помощта на директна 5G връзка. Конгресът събра над 100 000 представители на телеком операторите, производителите на крайни устройства, мобилни приложения, както и много медици.

Операцията се осъществи със съгласието на пациента и в нея участваха екип от лекари от болница „Хоспитал клиник Барселона“. По време на процедурата хирурзите отстраниха тумор от дебелото черво на пациента като следваха инструкциите на д-р Антонио Мария де Лейси, началник на отделението по гастроинтестинална хирургия на болницата.

5G

Д-р Лейси едновременно участваше на конгреса и направляваше екипа си от повече от пет километра разстояние, благодарение на жива 5G видео връзка. С помощта на телестратор той очерта област от тялото на пациента и даде инструкции на екипа си да се придържат към нея. Експертът посочи и проблемните зони, които ако бъдат засегнати, ще се навреди на пациента.

Така в 5G епохата бъдещето е на телемедицината. С помощта на 5G мрежа лекарите ще могат да извършват ултразвуков преглед от разстояние, да оперират, да поставят диагнози. Скоростта и надеждността на 5G означава, че има почти нулево закъснение при предаването на сигнала между устройствата и сървърите, с които комуникират. Именно мобилното здравеопазване беше една от горещите теми на тазгодишното издание на Световния мобилен конгрес. Счита се, че мобилните услуги могат да улеснят достъпа до качествени медицински услуги. В момента около 143 млн. операции по света не се случват всяка година, защото няма достатъчно специалисти.

И докато д-р Лейси на практика не оперира, а само напътства екипа си, то китайски медици вече осъществиха истинска хирургична интервенция от разстояние, благодарение на 5G връзка.

Материалът С 5G връзка лекар оперира пациент, докато е на конгрес извън болницата е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.