С 2 години се отлага обещанието за Детска болница

26

С 2 години здравният министър Кирил Ананиев отложи обещанието си България най-после да се сдобие за многопрофилна детска болница. Последната заявка на властта е тя да е готова през 2022 г. „До края на месец май ние ще сме готови с техническото задание и ще обявим инженеринг за строителство, като и се надяваме до края на лятото да започне същинското строителство“, обясни Ананиев.

Припомняме, миналата година здравният министър обеща, че държавата ще инвестира 20 млн. лева в строителството на комплексната педиатрична болница, отделно ще се купува и оборудване. Тогава обаче Ананиев заяви, че лечебното заведение ще отвори през 2020-а, тъй като строителството щяло да е бързо, защото няма да се изгражда нова сграда, а ще се довърши стърчащата постройка в двора „Александровска“, чиято първа копка бе през далечната 1978 г. От тогава до сега обаче Детска болница все още няма.

„Не мога да си позволя да не спазя обещанието си и хората за пореден път да останат излъгани“, заяви Кирил Ананиев миналата година. Засега обаче явно си е позволил да го отложи.

А междувременно здравният министър все още не е намерил време да се срещне с лекарите от СБАЛ по детски болести „Проф. д-р Иван Митев“, които в петиция поискаха специален статут, отмяна на лимитите при хоспитализация на деца и по-високи заплати. От НЗОК обясниха, че нямало лимити, а само прогнозни бюджети. Но забравиха да отбележат, че прогнозният бюджет не може да се надвишава, тъй като всеки лев за лечение над „прогнозирания“ не се заплаща от касата, която вече дължи над 153 млн. лева на болниците за надлимитна дейност, а голяма част от лечебните заведения вече я осъдиха.

Материалът С 2 години се отлага обещанието за Детска болница е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.