Революционно лекарство за рак е одобрено за употреба в Европа

37

Ново лекарство за рак е одобрено за употреба в Европа. Според учените, терапията дава надежда за хиляди тежко болни пациенти в напреднал стадий на онкозаболявания.

Става дума за нов вид препарат от т.нар. „таргетна” терапия. За разлика от сега действащите медикаменти – новото при него, според Европейската агенция по лекарствата, е че ще може да се прилага при тумори от различни тъкани – стига само да е налице определена генна мутация.

2-годишната Шарлът Стивънсън от Белфаст страда от рак на костите. След като лекарите не дават големи шансове за лечение с познатите медикаменти, семейството на Шарлът се съгласява да й приложат новото  лекарство – Ларотректиниб. Терапията се оказва успешна, а подобен ефект онколозите постигат при над 2/3 от пациентите.

„Става дума за тумори, които са неоперабилни, много инвазивни, метастазирали или при които самата операция е много рискова. Това дава шанс за живот с добро качество за тези болни, при които сега е имало лоша прогноза”, обядняват медиците.

В случая с ларотректиниб това, което кара учените да го нарекат „революционен медикамент” е фактът, че има по-универсално действие. Трябва само да е налице определена генна мутация – която да прави тумора лечим. Затова лекарите смятат, че може да се прилага както при пациенти с рак на костите, така и при онкозаболявания на мозъка, на бъбреците и на щитовидната жлеза.

Материалът Революционно лекарство за рак е одобрено за употреба в Европа е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.