Революционен антибиотик бори супербактериите

41

Революционен антибиотик, който ще може да се справи със супербактериите, се очаква в най-скоро време. Става дума за  антибактериални моноклонални антитела, които са част от новата тенденция за прицелна терапия, обясни д-р Маргарита Строкова от фармацевтичния гигант „ГлаксоСмитКлайн“ по време на семинар „Лекарствата на бъдещето – научни открития, които ще променят света“.

Припомняме, от 80-те години на ХХ век не е създаван нов антибиотик, а сегашните се оказват безсилни към много голяма част от бактериите. Около 25 000 души в Европа умират всяка година от инфекции заради антибиотична резистнетност. „Ако преди 20 години хората са били спокойни, че срещу всяка инфекция има лечение, сега вече ситуацията не е такава“, посочи д-р Строкова. По думите й новата терапия ще понижи разпространението на устойчиви на сегашните антибиотици микроби, очаква се също и да намали разходите за борбата с тях.

„Сегашните антибиотици действат срещу болестотворните, но и срещу полезните бактерии. Новите антибактериални моноклонални антитела предлагат по-прицелно лечение. Тази тяхна специфика означава, че те могат да забавят развитието на антибиотична резистентност. Чрез прицелване в бактериите и активиране на имунната система на тялото, антибактериалните моноклонални антитела предлагат по-ефективни начини за борба с антибиотичната резистентност“, убедена е д-р Строкова. А това, според нея, би могло да удължи и да спаси живота на пациенти, които са заразени с щамове на бактерии, резистентни към лекарства.

Още нови медикаменти обещава фалмаиндустрията. „До пет години ще имаме терапии, които ще лекуват тежки, нелечими засега заболявания“, подчерта Деян Денев, изпълнителен директор на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители (ARPharM).

Става дума за генетични терапии, като в момента се извършват клинични изпатвания на над 300 лекарства, 111 от тях в онкологията. „очакваме скоро да можем да се справим с болестта на Алцхаймер, хемофилия тип В, някои видове рак, ювенилна макулна дегенерация, мускулна дистрофия тип Дюшен, спинална мускулна атрофия, сърдечни заболявания, очни проблеми и т.н.“, посочи   каза д-р Светослав Ценов, изпълнителен директор на „Астелас“ – България.

По думите му в момента чрез генна терапия се лекуват меланом, ретинопатия, В-клетъчен лимфом, вид ензимна недостатъчност и остра миокрдна левкемия. А около 40 от новите терапии са в последна фаза на клинични изпитвания и скоро могат да се появят и да се включат в здравните системи. Ползите от генните терапии са ясни, но д-р Ценов подчерта, че трябва да има ясни правила, на базата на които да се използва технологията за редактиране на гените.

Материалът Революционен антибиотик бори супербактериите е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.