Рекорд в Испания: За 24 часа 19 донора и 38 трансплантации

30

В Испания отново счупиха рекорда в системата за донорство и трансплантация на органи като за по-малко от 24 часа от общо 19 донора, един от които от международно сътрудничество, осъществиха 38 трансплантации, съобщиха испанските медии.

Благодарение на солидарността на семействата на 19 починали, бяха извършени 23 бъбречни, 10 чернодробни, две на бял дроб, две сърдечни (едната от тях на дете) и една комбинирана трансплантация на панкреас-бъбрек.

Две от трансплантациите (един черен дроб и едно сърце) са извършени в ситуация на „спешност“, а при бъбречните трансплантации двама от пациентите са били включени в програмата за достъп до хиперимунизиран трансплантат (PATHI).

В различните операции са участвали 27 болници от 13 автономни области (Андалусия, Арагон, Балеарски острови, Канарски острови, Кантабрия, Каталония, Кастилия и Леон, Валенсия, Естремадура, Галисия, Мадрид, Мурсия и Страната на Баските) и френска болница.

За да се извършат тези трансплантации, Националната организация по трансплантации (ОНТ) е осъществила сътрудничество между различни публични и частни организации, както и спешни служби и гражданска защита на участващите области.

В допълнение, осем полета бяха мобилизирани за придвижване на органите, пет от тях частни полети и три търговски с участието на дванадесет летища.

Предишният рекорд, който беше на 14 декември 2015 г., беше 15 починали донори и един жив бъбречен донор за по-малко от 24 часа. През този ден са извършени също 38 трансплантации.

За сравнение, макар че не е много коректно, тъй като Испания и лидер в областта на донорството и трансплантациите, а България е на последно място в ЕС, у нас за цяла година трупните донори са 14, а лекарите са присадили нови органи на едва 32-ма пациенти.

Материалът Рекорд в Испания: За 24 часа 19 донора и 38 трансплантации е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.