Рекорд у нас – 51 нови заразени, още двама починали

21

51 са новооткритите заразени с коронавирус у нас, което е рекорден брой от началото на епидемията. Още 9 са положителните проби от днес. Общо 975 са установените случаи до момента, съобщи на брифинг на оперативния щаб ген. Венцислав Мутафчийски. Увеличението на инфектираните спрямо вчерашния ден е с 5,6%. Активните случаи са 760.

„Според нас нарастването на случаите е свързано с масовото излизане по Цветница. Увеличението не е резултат от по-масовото тестуване. През последните 5 дни България се движи нагоре, оформят се огнища и голямата ни цел е да ги ограничим“, обясни ген. Мутафчийски.

27 от заразените са в София, а Плевен бележи съществен ръст с 19 заболели, като там има огнище в шивашко предприятие, което е с 1000 работници и е затворено за 14 дни. В Бургас случаите са 5, като трима от установените пациенти са онкоболни, които са били в София на химиотерапия – в „Св. Иван Рилски“ и в „Света София“. Във Видин новите заразени са 4-ма, в Кюстендил – двама, а в Сливен и Хасково – по един.

Четирима нови заразени има и сред медицинския персонал, с което общият брой става 80. Във ВМА положителни за КОВИД-19 са лекар и сестра от интензивния сектор на Инфекциозната клиника, в ИСУЛ и в болницата в Хасково има по една медицинска сестра.

Преболедувалите медицински специалисти са 8, общо 170 са излекуваните. 281 души са в болници, 40 от тях са в интензивни отделения. София остава най-голямото огнище с 561 случая, 144 от тях са в болница, 22 в интензивни отделения.

През последните два часа има и двама починали – 71-годишен мъж в болница „Св. София“ и пациент от ВМА, със сърдечна недостатъчност и белодробни заболявания. Средната възраст на починалите, които до момента са 45, е 64,5 години.

„Има вътреболнична COVID-19 инфекция в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, с доста положителен персонал, до момента са 11, с трима пациенти, които са изолирани. Днес сутринта се докладва за още една клиника в болницата, в която има още един положителен, който е бил в контакт с предходните пациенти и още един лекар“, съобщи шефът на столичната РЗИ д-р Пенчев.

Ако трябва да се тестват всички новопостъпили в болница, лабораториите няма да могат да си свършат работата“, коментира ген. Мутафчийски отварянето на болниците за планова дейност. По думите му няма такава практика в света и даде за пример ВМА, където седмичният прием е 800 души. „Има ясни инструкции какво трябва да се направи с активно търсене на такива болни в отделенията, които не лекуват коронавирус – как да се пазят медиците, другите болни, как да се спазва дистанция, какви изследвания биха насочили към диагноза коронавирус. Ако има подозрителен болен, той трябва да се изолира за 24 часа и задължително да се тества“, уточни шефът на щаба.

Материалът Рекорд у нас – 51 нови заразени, още двама починали е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.