Реаниматори младоженци първи отидоха при заразените в „Пирогов“

37

Преди три години Скенер.нюз разказа за една млада лекарка от „Пирогов“, която римува работното си място с любов. За която да си лекар е „по-преди и по-високо, по-в основата и в същността, непосредствено след колебанието, сред труда, потта, сълзите, измежду лишенията и безсънието, точно до удовлетворението да си дал, да си спасил и върнал от Отвъдното“.

Преди броени дни д-р Ая Таха и съпругът й д-р Сезен Хабилов са сред първите лекари, които доброволно влязоха в „Пирогов“, за да помагат на хоспитализираните с COVID-19. Когато преди две години те самите помолиха за помощ в социалните мрежи, за да имат възможност да се усъвършенстват в специалността си, много добри хора се отзоваха и за ден се събраха нужните им средства за обучение в Германия. Тогава те обещаха да се върнат и да върнат жестта.

Правеха го всеки ден оттогава досега, направиха го и в онзи 10 март, когато КОВИД-19 влезе в „Пирогов“. В момента са под карантина за неопределен срок. Но пак на работните си места – в изолираната токсикология на спешния институт. А само три седмици преди това си казват „ДА“ и си обещават да са заедно в добро и лошо. И вместо меден месец, идва лошото – коронавирусът. Те са единствените доброволци сред интензивистите в спешната болница, когато починалите вече 66-годишна жена и 74-годишният й мъж са приети. „Пръв при тях влезе Сезен, но не можех да го оставя сам и влязох и аз. На практика се наложи двамата да изградим нова реанимация, да интубираме пациентите, да дезинфекцираме – без сестри и санитари. Добре сме, сега имаме още двама болни, които дишат сами, колегата от вътрешното отделение с негови сестра и санитар също са тук“, разказа за Скенер.нюз от съвсем истинската първа линия д-р Таха.

С избора си да бъдат лекари тя и д-р Хабилов са приели призванието да помагат, независимо от условията и риска. Но едва ли са си представяли такъв меден месец. Или пък са, ако съдим по стиховете на д-р Ая Таха, един от които гласи: „Пирогов, какви си ти – зараза, наркотик, доблест, чест, уроци, дързост и проказа или на живота си плесник? Ти си ти и нищо повече. Ти си много и всеки път от предния си повече. Защо съм тук, защо напук, защо без тебе трудно мога? Защото залезите ти ужасно страшни са. Защото изгревите ти прекрасни са. Защото неслучайно името ти се римува със „любов”.“

Междувременно от „Пирогов“ обявиха, че набират хора, които да дезинфекцират болницата, без да са в пряк досег със заразените пациенти, както и сестри, санитари и лаборанти, които имат желание да помогнат в битката с КОВИД-19. Доброволците могат да се обадят на тел.0882 000720. Припомняме, много студенти и специализанти вече се отзоваха на призива на Александровска болница.

А останалите можем просто да излезем и тази вечер в 21.00 на балконите и прозорците си, за да аплодираме българските лекари и сестри.

Материалът Реаниматори младоженци първи отидоха при заразените в „Пирогов“ е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.