Разработват ваксина срещу рак на кожата

34

Ваксина срещу рак на кожата са на път да открият екип от четири медицински колектива. Те работят едновременно по разработването на серума, а ръководител на проучването е проф. Ронит Сачи – Пайнеро, който оглавява Факултета по физиология и фармакология и на Лабораторията за изследване на рак посредством наномедицина в Телавивския университет. Участват и експерти от Израелската академия на науките, Лисабонския университет и институт в Италия, съобщи БНР.

Установено е, че при мишки и при лекуване на вече оперирани части от кожата на човек, ваксината дава изключително добри резултати. Подходяща е дори при наличие на метастази. Учените обаче подчертават, че последният етап от изпробването върху хора още не е приключил.

Д-р Сюлейман Булус, директор на онкологично отделение в Ерусалимската болница „Шаарей Цедек“ обяснява, че през последните 5 години в световен мащаб се забелязва голям скок в изследването и внедряването на имунотерапията при лечението на рака. „Всяко лечение трябва да бъде конкретно, за дадения човек, а не въобще, както пише в учебниците. На отделените хора действат различни фактори. Важното е да се мобилизира организмът в борбата със заболяването“, казва д-р Булус. По думите му съвременното лечение на онкологични заболявания все повече се отказва от използване на химиотерапия. „Считаме, че медицината трябва са стане персонална – за с конкретния човек. Затова имаме  имунотерапията, която е даване на инструментариум на организма сам да се пребори с конкретния вид рак. Също така има биологично лечение. То предполага да се види конкретният вид рак на конкретния човек. Тогава изследваме какъв е пътят, по който се подхранва туморът, за да расте. В момента, когато го открием, предписваме конкретно лекарство, което да влияе на конкретния случай“, обяснява медикът.

В момента биологичната имунотерапия се препоръчва за ракови заболявания: на гърдата, на белите дробове, на бъбреците, на пикочните пътища, на дебелото черво, но най-бързо дава резултати при рак на кожата. Затова точно за този рак вече е почти готова ваксината. „Изследванията ни са за голям кръг от ракови заболявания, но това, което ние като лекари се мъчим са постигнем, е да разберем как точно действат механизмите за създаване и за унищожаване на тумори и натрупаните знания да ги приложим при всеки конкретен болен“, допълва още д-р Булус.

Според изследователите, потърпевши от новата ваксина ще се окажат козметичните фирми, които произвеждат стотици тонове слънцезащитни млека и кремове, които всъщност съвсем не са безвредни.

Материалът Разработват ваксина срещу рак на кожата е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.