Раздават донорски карти на ключови места в София

23

Донорски карти ще бъдат раздавани от днес на ключови места в София. Инициативата е част от Националната кампания в подкрепа на донорството и трансплантацията „Да! За живот!“

На 20 и 27 ноември от 14:00 ч. до 18:00 ч. всеки желаещ ще може да се сдобие с донорска карта от обособени пунктове пред Народния театър „Иван Вазов” и НДК в София. Припомняме, картата няма юридическа стойност, но е знак за близките какво решение би взел човек и дали е готов да помогне на други хора след смъртта си. Такива карти вече попълниха премиерът Бойко Борисов и министрите от кабинета.

На 21 ноември – Деня на християнското семейство, още от сутринта доброволци на БМЧК ще раздават донорски карти пред храмовете „Св. Александър Невски“, „Света София“ и „Света Неделя“.

На 28 ноември от 11:30 ч. до 13:00 ч. пък може да вземете вашата карта и в Медицинския колеж “Йорданка Филаретова”.

Младежите от червения кръст ще ги раздават и по време на традиционната студентска кръводарителската кампания в НСА, Нов Български университет, Биологическия факултет и Факултета по математика и информатика на СУ.

Освен това в столицата карти ежедневно могат да бъдат получени: в централата на БЧК на бул. „Джеймс Баучер“ 76; в Центъра за обучение по първа долекарска помощ на кандидат-шофьори на бул. „Дондуков“ 61; в пет териториални центрове на Столичната организация на БЧК, намиращи се в: ж.к. „Стрелбище”, ул. „Златни врата” 15; ж. к. „Люлин”, бл. 711,вх. Б; ж.к. „Надежда” ул. „Болярска” 63; кв. „Редута” ул. „Едисон” 46; ж.к.”Бели брези” бл. 3.

В момента у нас за нови органи чакат 1161 българи, като най-много се нуждаят от бъбрек – 1041 души. Трупните донори през тази година са едва 14, като с техните органи са били спасени 33-ма пациенти – на 20 е присаден бъбрек, на двама – сърце, девет души са получили черен дроб, а мъж от Бургас стана първият с трансплантиран у нас бял дроб.  

Материалът Раздават донорски карти на ключови места в София е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.