Радев на крака във ВМА за 128-годишнината на болницата

30

Приятно ми е да бъда във ВМА, да бъда с вас, не само да ви поздравя за вашата годишнина и не просто да произнеса официална реч, а най-вече да ви благодаря затова, че вие не само връщате здравето и живота, но и с това, което правите. Връщате вярата ни за бъдещето на нашата нация. Това заяви президентът Румен Радев на тържественото събрание по повод на 128 години от създаването на Военномедицинската академия. По думите му освен у нас, ВМА се ползва с доказан авторитет и в чужбина.

„Днес здравната ни система се съпътства от редица неуредици, често – и с бездушие, но все повече хора имат вяра на ВМА, защото тук здравето е висша ценност и вие го доказвате с действията си всеки ден“, посочи още държавният глава.

Радев отбеляза, че ВМА не е стандартно лечебно заведения. „Поколения военни и цивилни специалисти го превърнаха в национална институция, и точно в нея днес има ясна визия, има цели, има ред и отговорност“, уточни той. По думите му всички тези успехи се дължат най-вече на професионалистите, които работят в лечебното заведение. „Имам лични наблюдения върху ВМА повече от 40 години – за всички тези години се сменяха оборудването, условията и хората, но духът на ВМА остана непроменен, дългът и призванието към пациента, българските граждани и към България“, категоричен беше президентът и добави, че точно този дух е ключът към успехите, които болницата постига.

Румен Радев изрази удовлетворението си, че началникът на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски, преди да бъде назначен на този пост, е представил визията си и тя сега се разгръща. „Това личи от променените условия, в начина на подготовка на хората, запазването и развитието на кадровия потенциал, прилагането на съвременни иновативни методи за диагностика, лечение и рехабилитация. Най-важното, паралелно с това, – и разгръщането на мащабна научна дейност. Бъдещите военни лекари са и една от най-важните стратегически инвестиции на ВМА“, обясни държавният глава и пожела на лекарите и сестрите здраве, новаторски дух и отговорност към гражданите.

ВМА
Президентът Румен Радев и началникът на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски

„Въпреки 128-те години, академията сякаш никога не е била по-млада“, каза началникът на ВМА ген.-майор проф. Венцислав Мутафчийски. „По-млада, защото през последната година успя да назначи 35 млади лекари, както и 57 млади хора, които се подготвят за офицери. През тази година имахме невероятен късмет и успяхме да обновим повече от 10 клиники и много помощни звена на болницата, посочи той. По думите му, ВМА не трупа дългове. „Всяка година все повече пациенти предпочитат да се лекуват във ВМА, като за последния месец тук са лекувани над четири хиляди болни, посочи той. За 17 млн. лева е обновена повечето от стратегически важната апаратура за ВМА, като 8 млн. лева са от бюджета на болницата, а останалите – от правителството“, допълни ген. Мутафчийски.

Според него, се обръща изключително внимание на политиката за задържане на младите специалисти и на този въпрос се гледа от много страни – не само по отношение на заплащането, което е базово, но и на създаването на възможности за тях да се развиват професионално и да се сравняват с колегите си от останалите европейски страни.

Началникът на ВМА подчерта, че един от приоритетите в управлението на академията е специалното внимание към кадрите. По думите му ръководството на лечебното заведение разполага с достатъчно механизми за овъзмездяване на труда на медиците и цитира данни за ръста на средствата, насочени към допълнително материално стимулиране (ДМС) като процент от стойността на клиничните пътеки  – през 2014 г. за тази цел са били изразходвани 8,3 млн.лв., а до октомври на тази година тази сумата е нараснала на 20,8 млн. лева.

Проф. Мутафчийски бе категоричен, че е оптимист по отношение развитието на здравеопазването, защото увеличените средства, които се влагат в тази сфера щели да бъдат насочени приоритетно не само към заплащането на персонала, но и към инвестиране в нови технологии, което пряко рефлектира върху качеството на обслужване на пациентите. Той подчерта колко важно е да има ясни регулаторни механизми и ясни правила, които да се спазват. В този смисъл, увери проф. Мутафчийски, във ВМА се работи по ясни правила, които се спазват и затова има резултат. „Ние сме най-добрите не само в България, но сме едни от най-добрите в Европа“, нескромно добави той.

Преди тържественото събрание бяха поднесени венци и цветя пред паметника на загиналите медицински чинове от името на президента, от името на началника на отбраната, от командването на ВВС, от името на кмета на София, от Българския лекарски съюз, от БЧК, от НОИ, от синдикати и др.

Материалът Радев на крака във ВМА за 128-годишнината на болницата е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.